Blogit 16.2.2014

Perinteinen hernekeitto

Perinteinen hernekeitto vaatii usean tunnin valmistusajan. Se kuitenkin palkitsee syöjänsä herkullisella ja ajattomalla maullaan. Eihän hernekeitto turhaan ollut entisvanhaan ruoka jota tarjottiin niin juhlana kuin arkenakin.

Perinteinen hernekeitto

Hernekeitto lienee yksi niistä ruuista joita ilman olisi vaikea kuvitella elävänsä – no armeijan jälkeen en pystynyt syömään sitä pariin vuoteen. Jäähtyneen hernekeiton syöminen jäisestä pakista kun jätti traumoja joiden korjaaminen vei hieman aikaa.

Hernekeiton sielu piilee omassa mielestäni palvatussa eli savustetussa, ja vielä luullisessa lihassa – samaten kuin valmistusajassa. Se että onko liha sikaa, lammasta tai vaikka poroa, on oikeastaan sivuseikka. Lammasta ja sikaa käytettäessä keitosta tulee tietysti mehevämpää, rasva tukevoittaa mukavasti keittoa ja antaa sille myös lisää makua. Poroa tai muuta riistan tapaista käytettäessä keitosta tulee hieman voimakkaamman makuista.

Valmistusajan suhteen hyvä nyrkkisääntö on se, että lihan pitää helposti irrota luusta ja herneiden pitää hajota kokonaan keittoon. Aikaa se vaatii vähintään kolmisen tuntia, tunnin tai kahden lisäämisestä ei ole kyllä mitään haittaakaan.

Lämmitettäessä hernekeiton maku vain paranee. Se soveltuu myös hyvin pakastettavaksi esim. annosrasioissa.

Perinteinen hernekeitto

  • 500 kuivattuja (luomu) herneitä.

Liota herneitä yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele.

  • Savustettua (luullista) sian potkaa, lampaan niskaa tai poron kylkeä. Lihapainon pitäisi olla n. 600-800 grammaa.
  • 1 sipuli silppuna
  • 3 valkosipulin kynttä silppuna
  • 1/2 rkl kokonaisia mustapippuria
  • 1/2 rkl kokonaisia maustepippureita
  • 2 rkl karkeaa suolaa
  • (1/3 punttia tuoretta persiljaa)
  • 2,5-3 litraa vettä.

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kaada päälle vesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljakseen kolmisen tuntia välillä sekoittaen. Puhdista liha luista, pieni liha ja lisää se takaisin keiton sekaan. Tarkista suola ja anna keiton hieman jäähtyä.

Jälkiruuaksi sopii tietysti pannukakku.’