Reseptit

Vanhanajan hernekeitto

Vanhanajan hernekeitto valmistetaan kuivatuista herneistä.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Vanhanajan hernekeitto

  • 1 kg uuden sadon kuivia herneitä
  • 5-6 l vettä
  • 4 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 4 laakerinlehteä
  • neljännes juurisellerinjuurta
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl basilikaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 dl punssia tai omenatuoremehua

valmiiseen keittoon höysteeksi:

  • 300 g kypsää riistalihaa silputtuna

Valmistusohje

Vanhanajan hernekeitto valmistetaan näin:

1. Huuhdo kuivat herneet ja liota niitä mieluiten yön yli kattilassa kylmässä vedessä.

2. Pese, kuori ja pilko  juurekset ja lisää ne herneiden joukkoon. Tipauta mukaan laakerinlehdet. Kypsennä keittoa hiljalleen hauduttamalla. Lisää vettä tarvittaessa ja pidä keitto ”pitkässä liemessä”.

3. Kuori mahdollinen vaahto ja irralliset kuoret pois.

4. Murenna yrtit keittoon, mausta sinapilla, jota voit ohentaa omenamehulla tai punssilla. Keitä ja sekoita vielä viitisen minuuttia. Mausta vanhanajan hernekeitto suolalla.

Vinkki: Vanhanajan hernekeiton voi höystää vielä kypsällä, silputulla  riistalihalla, pannulla ruskistetulla hirven jauhelihalla , itse kuivatuilla ja rouhituilla sienillä tai valmiilla quorn-rouheella. Varaa lihamurut, sienet tai quorn kuumennettuina keiton kylkeen.

Saatat pitää myös hirvestäjän hernekeitosta, pakasteherneistä tehdystä helposta hernekeitosta tai härkis-hernekeitosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään itämainen hernekeitto

X