Blogit 17.12.2013

Perinteinen maksalaatikko ohrasuurimoista

Kotitekoinen maksalaatikko on vertaansa vailla oleva herkku. Verrattuna teolliseen einesversioonsa, ei se itse tehtynä häpeile lainkaan paikkaansa joulupöydässä, päinvastoin.

Tiettävästi maksalaatikko on karjalanpiirakoiden lisäksi ainoa todellinen perinneruoka, joka on vakiinnuttanut asemansa myös eineksenä. Sinänsä hauska ja hyvä juttu – maksalaatikko on takuulla pitkät juuret omaava Suomalainen ruoka. Alkunsa se on saanut kauan ennen ohran vaihtumista riisiksi – maksalaatikon alkuperä lienee ollut jonkinlainen juureksista ja maksasta valmistettu muhennos…savupirteissä kun ei varsinaista uunia ollut. Riisi astuikin tarinaan mukaan vasta ”hiljattain”, reilut sata vuotta sitten – aikaa jota maksalaatikon historiassa ei voida järin pitkänä pitää.

Omasta mielestäni ohraa käyttämällä makuun saa enemmän syvyyttä, maksalaatikko maistuu jollekin eikä ole pelkkää hyydytettyä maksapuuroa. Sekaan reilusti valkosipulia, yrttejä ja muita nykyajan turhuuksia, perinteitä vaaliva ja lievästi nykyaikaistettu maksalaatikko onkin näitä oppeja käyttämällä valmis tarjottavaksi vaikka joulupöytään.

Perinteinen maksalaatikko ohrasuurimoista

  • 2.5 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • vajaa litra palviluita
  • 1 litra vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 dl punaista maitoa
  • suolaa.

Aloita maksaalaatikon teko ohrapuuron tekemisellä. Laita ohrasuurimot, palviluut, suola ja vesi uuninkestävään kattilaan. Kypsennä kannella peitettynä 175C/60 min. Ota luut pois kattilasta ja erottele niistä liha ja silppua se pieneksi. Lisää kattilaan maito, kerma ja luista eroteltu liha. Hauduta kannella peitettynä vielä 60 minuuttia/150C. Sekoita pariin otteeseen ja tarkista ettei puuroa kuivu, lisää maitoa mikäli tarve vaatii. Valmiin puuron pitää olla hieman löysää ja täysin pehmeäksi kypsennettyä.

  • 1 (poron) maksa jauhettuna
  • 2 isoa sipulia silppuna ja voissa kuullotettuna
  • muutama valkosipulin kynsi murskana
  • 1 rkl kuivattua tai kourallinen tuoretta meiramia
  • 1/2 punttia tuoretta persiljaa silppuna
  • 3 kananmunaa
  • 1 rkl valkopippuria
  • 1/2 rkl kanelia
  • 1 rkl suolaa
  • 2 dl siirappia
  • 100g (tai enemmänkin) sulatettua voita
  • 1 dl bourbon viskiä (loput pullosta kuuluu tietysti kokille)
  • 5-6 alumiinivuokaa (niitä ”tavallisen kokoisia”).

Sekoita kaikki ainekset tasaisesti ohrapuuron sekaan. Kaada seos alumiinivuokiin. Kypsennä uunin alatasolla 175C/90-120 minuuttia.