Blogit

Perunasalaatti marinoidusta leipäjuustosta, uusista perunoista ja omenoista

25.6.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Aina ei vain jaksa, kesällä varsinkinkaan. Onneksi tuoreet raaka-aineet ja kesäruokien perinteisesti helppo valmistus tuovat helpotusta hetkellisessä laiskuudessa kärsivälle valekokille.

Leipäjuusto on yksi Suomalaisen keittiön muoto, joka ei koskaan- tai ainakaan nykyisin ole saavuttanut sille kuuluvaa asemaa. Juusto on takuulla perinteinen ja hyvällä tavalla omaperäinen vastaavien muiden eurooppalaisten juustojen joukossa. Taustaltaan leipäjuusto on köyhän kansan luomus, ainoastaan kausittain saatava maito säilöttiin tällä tavalla myöhemmin käytettäväksi. Suomalainen juusto oli keskiajan lopulla tunnettua ja erittäin hyvässä maineessa- ehkä liiankin. Osa Varsinais-Suomen veroista kun maksettiin kruunulle juustona- juustoa käytettiin hyvin säilyvänä mielellään armeijan muonana.

Toisin kuin urbaanit legendat väittävät, ei juusto ole saanut nimeään siitä, että sitä olisi syöty köyhissä taloissa leivän tilalla. Legenda perustuu olettamukselle jossa maidosta tehty juusto kun olisi ollut yleisempää kuin viljasta tehty leipä.

Wikipedia kertoo asiasta seuraavasti: ”Esiteolliseen aikaan leipäjuustoa valmistettiin kesäisin ja syksyisin, kun maitoa oli saatavilla. Juusto oli juhlaruokaa, ja sitä annettiin palkaksi esimerkiksi heinäntekoväelle. Leipäjuusto kuivattiin ja säilöttiin esimerkiksi ruislaarissa jyvien seassa, missä se säilyi jopa vuosia. Kuiva, kivikova leipäjuusto pehmeni hiilloksella lämmitettäessä. Juustoa lisättiin paloina myös erilaisiin keittoruokiin.” // Wikipedia.

Nimi lienee tullutkin leivän muodosta ja/tai ulkonäöstä- syy tekemiselle puhtaasti maidon säilyttämisen tarpeesta. Wikipedian teksti vihjaakin, että nykyinen tarjoilutapa, eli juuston tarjoaminen tuoreena ei ole esikuvansa mukainen. En usko kenenkään nykyihmisen edes kuulleen juuston kuivattamisesta. Täysin toinen juttu on se, että toisin kuin nykyisin, ei vanhaan aikaan lehmiä edes pidetty maidon takia. Lehmien tehtävä kun oli tuottaa lannoitetta viljapelloille, siinä sivussa niiltä hyvällä onnella ja hyvinä heinävuosina saattoi liietä maitoa vasikoiden lisäksi myös ihmisten käyttöön.

Miksi sitten marinoida leipäjuustoa? Miksi ei…leipäjuusto on rakenteeltaan huokoista ja imee itseensä huomattavan määrän nestettä. Senhän kaikki juustonsa Torniojokilaaksomaisella tavalla nauttivat tietävätkin. Sivistymättömille tiedoksi, mainitsemani tapa tarkoitaa juuston murentamista kahvin sekaan. Kahvi juodaan normaaliin tapaan ja lopuksi juusto syödään kupista lusikalla.

Perunaalaatti marinoidusta leipäjuustosta, uusista perunoista ja omenoista

  • 200 g leipäjuustoa siivutettuna
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 rkl tuoretta persiljaa
  • 1 rkl tuoretta rosmariiniä
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna.

Sekoita kattilassa viini, öljy ja mausteet. Kiehauta ja anna jäähtyä. Kaada marinadi juustopalojen päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Marinadia on suhteessa juustoon kohtuullisen paljon- se on tarkoituskin. Samalla marinadilla marinoidaan vielä muutkin salaatin ainekset.

  • 10 keitettyä uuden sadon perunaa puolitettuina
  • 1/2 omena paloiteltuna
  • 2 rkl paahdettuja kurpitsan siemeniä
  • 2 rkl paahdettuja auringonkukan siemeniä.

Sekoita ainekset juuston sekaan. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Tarjoa esim. grilliruuan lisukkeena tai kylmänä lounaana.