Blogit 18.11.2014

Pistaasifocaccia

Harvalla ruoalla on yhtä pitkä historia kuin focaccialla. Jopa vuosituhansia vanha leipä maistuu kuitenkin edelleenkin ihmisille kautta maailman- kirjaimellisesti hyvästä syystä…se on vain niin hyvää.

Focaccialla todellakin on vuosituhansia vanhat juuret Euroopan ruokien historiassa. Sen epäillään olevan alunperin etruskien (tai vaihtoehtoisesti kreikkalaisten siirtolaisten) kehittelemä kokonaiseksi ruoaksi laskettava leipä. Focaccia lienee toiminut esikuvana myös nykyisin pizzana tuntemallemme täytetylle avopiirakalle.

Focacciaan pätee sama juttu kuin kaikkeen muuhunkin kivaan ja hyvään. Ei – se ei ole laitonta, eikä edes kauhean epämoraalista…se lihottaa. Mitä enemmän siihen läträät öljyä ja suolaa, sen paremmalta se maistuu. Voit lohduttautua ajatuksella että ei focacciaa ole tarkoituskaan tarjota jokaisena arkipäivänä. Viikonloppu, punaviini ja hyvä seura – siinäpä se. Kaikki mitä focaccia lisukkeekseen tarvitsee.

Pistaasifocaccia

  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1/2 dl hiivaleipäjauhoa
  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa.

Päälle:

  • 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä murskattuna
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 dl oliiveja
  • 2 rkl ruohosipulia.

Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita seos 2-3 erässä veden sekaan yleiskoneen koko ajan käydessä. Annan koneen vaivata taikinaa muutaman minuutin ajan. Lisää öljy ja jatka vaivaamista kunnes öljy on sekoittunut kunnolla taikinaan…alussa juttu vaikuttaa epätoivoiselta, mutta parin minuutin jälkeen öljy kuitenkin alkaa sekoittumaan.

Sivele taikina kevyesti öljyllä ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Taputtele taikina 1-2 sentin paksuiseksi levyksi esim. 32 cm leveälle (uuninkestävälle) paistinpannulle leivinpaperin päälle. Anna taikinan kohota vielä puolisen tuntia. Painele taikinaan sormilla reikiä- ja lisää oliivit niihin. Voitele pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle murskatut pistaasipähkinät, ruohosipuli ja suola. Paista 225C/10 minuuttia.