Blogit 13.2.2015

Pizza mantelipestolla

Peston voi tehdä manteleistakin – ja pizzan täytteeksi riittää pelkää pestokin. Tuloksena on äärimmäisen yksinkertaista, mutta samalla äärettömän herkullista mantelipestopizzaa.

Niin, itse olen aina vieroksunut suomalaista käsitys pizzasta. Ja tarkoitan molempia versioita, niin uuninpellillä valmistettavaa pitsaa jonka täytteiden paksuus ylittää moninkertaisesti pohjan paksuuden- kuin myös pahvilaatikossa kotiin haettavaa versiota, jossa täytteet koostuvat lähinnä etikkasäilykkeistä ja halvasta juustosta. Kumpikaan niistä ei oikeasti ole pizzaa, korkeintaan juustotäytteistä avopiirakkaa jota kutsutaan paikallisen tavan mukaan pitsaksi. Näillä kahdessa sanalla onkin iso ero.

Tämän kertainen reseptini, pizza johon tulee pelkästään pestoa, on kaukana molemmista suomalaisista kaimoistaan. Paljon kauempana ei oikeastaan voisi edes olla. Kyseessä on melkeinpä antiikkinen ohje, jotain tällaista pizza on ollut 2000-vuotta sitten.

Pizza mantelipostolla

Jos haluat, voit lisätä valmiin pizzan päälle myös juoksevaa hunajaa. Onnistuaksesi pizzoissa hyvin, tarvitse pizzakiven. Jos et sellaista omista, laita kaikki omistamasi uuninpellit päällekkäin paistoalustaksi.

Mantelipesto

  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
  • 50 g manteleita
  • 50 g parmesaania
  • 1 dl oliiviöljyä.

Paahda manteleita kuivalla paistinpannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Pizzapohja (2 kpl)

  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 3 rkl öljyä
  • 1,5 dl durumvehnäjauhoa
  • 1,5 dl hiivaleipäjauhoa
  • 1 tl suolaa.

Lämmitä vesi n. 42-asteeseen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja kuivahiiva. Lisää durumjauhot. Sekoita yleiskoneella voimakkaasti parin minuutin ajan. Lisää hiivaleipäjauho ja vaivaa kimmoisaksi palloksi. Jauhota taikinapallo ja laita se kulhossa ja liinalla peitettynä uuniin 40C:lle kiertoilmalla. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

Taikinasta pizzaksi

  • 50 g paahdettuja manteleita kevyesti murskattuna
  • hunajaa.

Kuumenna uuni hyvissä ajoissa mahdollisimman kuumaksi.

Jaa taikina kahteen osaan. kaulitse taikinasta kaksi n. 30 cm leveää ja pyöreää pizzapohjaa. Anna kohota liinalla peitettynä 15 minuutin ajan. Levit pohjan päälle mantelipesto ja ripottele päälle murskattuja manteleita. Paista 250C/n. 6 minuuttia. Valuta valmiin pizzan päälle hieman hunajaan