Paahtaja 8.4.2017

Polentaa sieni-tomaattikastikkeella

Olen itse ollut aina hieman kateellinen Italialaisten polentalle ja sen lukuisille käyttötavoille. Grillattu polenta on jotain jonka kaikki tietävät ympäri maailman, se on yksinkertaista valmistaa ja lopputulos on herkullinen. Lisäpisteitä tulee vielä siitä, että se on alkuperältään hävikkiruoan hyötykäyttöä, aikaisemman päivä syömättä jäänyt maissipuuro paistetaan tai grillataan herkullisen rapeaksi. Periaatteessa paistettua tai grillattua polentaa voikin tarjota melkein minkä ruoan lisukkeena tahansa, tai tehdä ruoan jonka pääosassa on itse polenta…

polentaa ja sienitomaattikastiketta

…ja jälkimmäistä filosofiaa noudattaa tämänkertainen oma polentareseptini. Polentan lisukkeena on kermainen sieni-tomaattikastike. Herkullinen ateria ei muuta vaadi. Itse käytin sieninä syksyltä peräisin olevia pakastettuja kangasrouskuja, mutta yhtä hyvin voit käyttää melkein mitä tahansa- ja melkein millä tahansa tavalla säilöttyjä sieniä.

Polentaa sieni-tomaattikastikkeella

Mikäli haluat, voit keittää polentan valmiiksi jo edellisenä iltana.

  • 6 dl kasvis- tai kanalientä
  • 2 dl polentaryynejä
  • 1/2 dl oliiviöljyä.

Kiehauta kasvisliemi. Lisää basilika ja polentaryynit ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua 8 minuuttia samalla sekoittaen. Kaada maissipuuro laakeaan vuokaan leivinpaperin päälle. Anna puuron jäähtyä, samalla se myös jähmettyy kiinteäksi.

Leikkaa jähmettynyt polenta paloiksi. Sivele palat molemmin puolin oliiviöljyllä. Paista polentapalat uunissa 250C n. 10 minuuttia, eli kunnes kiekot ovat hieman ruskistuneet.

  • 200 g metsäsieniä
  • 1 sipuli silppuna
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 2 dl kermaa (myös kaurakerma toimii oikein hyvin)
  • 1 dl silputtua timjamia
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/2 tl suolaa
  • tilkka oliiviöljyä.

Kuumenna oliiviöljy. Ruskista sienet ja sipuli, lisää loppuvaiheessa myös valksipuli. Lisää tomaattmurska ja timajami ja anna kiehahtaa. Lisää kerma ja kiehauta uudelleen. Anna hautua kannen alla puolisen tuntia.