Blogit 10.4.2015

Poronkäristys ja puikulamuusi

Poronkäristys on todellinen klassikkoruokien klassikko. Yksinkertaisuudessaan häikäisevä ja helppoudessaan hämmästyttävä.

Kaiken takana on tietysti laadukkaat raaka-aineet…käristysliha kannattaa ostaa palana ja muusin perunoiksi ainoa oikea valinta on puikula. Nesteeksi olutta- ei missään nimessä vettä. Sitten seuraa vaikea valinta, voiko käristyksessä käyttää sipulia? Omasta mielestäni voi- ja sitä pitääkin käyttää. Tiedän kuitenkin puritanistien olevan sitä vastaan. Sipuli, kuten myös miedosti annostelu valkosipuli sopii enemmän kuin hyvin ja antaa kivasti ruoalle lisää makua…

…toisaalta, voit säästä valkosipulin myös muusiin. Puikulamuusi maustettuna persiljalla ja valkosipulilla on piste iin päälle muutenkin jo herkulliselle ruoallle.

Poronkäristys ja puikulamuusi

Käristyksen kypsennys on ehdottomasti tehtävä valuraisessa pannussa tai padassa.

Poronkäristys

  • 700 jäistä poron lapaa
  • 3 rkl hienoa sipulisilppua
  • 3 dl olutta (pilsner tai lager)
  • 3 rkl poron kuuta tai voita
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä.

Silppua jäinen poronlapa ohueksi siivuiksi. Kuumenna valutarautapata kuumaksi. Ruskista liha rapeaksi kolmessa erässä poron kuussa tai voissa. Lisää viimeiseen erään sipuli ja anna sen pehmetä. Laita kaikki lihat pataan ja lisää olut, suola ja pippuri. Annan oluen kiehahtaa ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia. Voit laittaa padan myös uuniin ja hauduttaa sitä 125C/1,5-2 tuntia.

Valkosipulilla ja persiljalla maustettu puikulamuusi

  • 700 g puikulaperunoita
  • 2,5 dl punaista maitoa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl voita
  • 2 rkl lehtipersiljaa silppuna
  • 1 tl suolaa.

Keitä puikulaperunat kuorimattomina kypsiksi. Sulata voi kasarissa ja lisää puristettu valkosipuli, silputtu persilja, suola ja maito. Anna maidon lämmetä hiljalleen yhtä aikaa kun perunat kiehuvat.

Kuori perunat heti kun ne ovat kypsiä. Survo perunat perunasurvimella. Lisää kuuma maito erissä samalla kun survot perunoita. Tarkista suola ja tarjoile välittömästi.