Blogit 22.1.2014

Poropiirakka

Parhaimmat suolaiset piirakat syntyvät usein sattumalta tai jopa puhtaan vahingon tuloksena. Tämäkään poropiirakka ei siihen poikkeusta tee. Jääkaappiini oli kertynyt (hieman jo epämääräisiä) tähteitä edellisen viikonlopun ruokahurjasteluista. Mitä niille sitten voisi tehdä?

Perinteinen keino lienee unohtaa ne jääkaapin alahyllylle…siinä vaiheessa kun muovikippojen sisällä alkaa esiintyy älyllistä elämää, on ne sitten kätevä tyhjentää biojätteen sekaan puhtaasti humanitäärisista syistä. Kerrankin olin fiksu ja lähes filmaattinen, siinä missä joku toinen olisi nähnyt pelkästään tähteiden valloittaman jääkaapin, näin minä siellä ainekset täydelliseen poropiirakkaan.

Piirakan pohjana on lähes perinteinen rahkataikina, ainoana poikkeuksena on voin korvaus oliiviöljyllä ja tavallisen vehnäjauhon korvaaminen täysjyvällä.

Poropiirakka

Mikäli omassa jääkaapistasi ei satu löytymään savustettua poron kylkeä, voit korvata sen vaikka pekonilla tai meetvurstilla.

Rahkataikina

  • 250 g maitorahkaa
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 4,5 dl täysjyvävehnäjauhoa.

Sekoita rahka ja öljy. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi – se saa jäädä hieman löysemmäksi mitä perinteinen piirakkataikina. Anna taikinan viiletä jääkaapissa tunnin ajan esim. pakastepussissa.

Kaaviloi taikina kahden leivinpaperin välissä suurin piirtein käyttämäsi vuoan/pannun kokoiseksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi, ja nosta taikina piirakkavuokaan tai uunin kestävään paistinpannuun. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200C/12 minuuttia.

Täyte

  • 200 g savustettua poronkylkeä silppuna
  • 150 g raastettua parmesaania
  • 1/2 suippopaprika silppuna
  • 1 sipuli suikaleina
  • 1/3 puntti persiljaa
  • 1 dl kypsää riisiä
  • 1 punainen kaupan chili (tai maun mukaan enemmän)
  • 2 dl kermaa.

Sekoita ainekset. Levitä ne tasaiseksi kerrokseksi esikypsennetyn piirakkapohjan päälle. Paista 200C/30 minuuttia.