Blogit 4.2.2015

Prässätty poro ja uunipuikulat

Prässätty poro on yksinkertainen ruoka joka on helppo valmistaa- se vaatii kuitenkin aikaa. Käytännössä valmistelut on aloitettava jo edellisenä päivänä.

Kasvispainotteisen tammikuun jälkeen maistuu kunnon yksinkertainen liharuoka. Tässä ruoassa pääosassa on poro, lisukkeena oleva uunipuikula on statistin roolissa vaikka herkullisuutensa ansiosta se ei taka-alalle jääkään. Tiedän usean lukija tätä lukiessa miettivän väittämääni ruoan yksinkertaisuutta…se on oikeasti yksinkertainen. Luullinen poronliha keitetään yrteillä ja juureksilla maistetussa liemessä kypsäksi. Sen jälkeen sen annetaan hyytyä ja maustua painon alla. Lopuksi se leikataan viipaiksi ja paistetaan pannulla rapeaksi……eihän ole vaikeaa? No ei. Kuka tahansa osaa tehdä tämän herkullisen riistaruoan.

Resepti soveltuu käytettäväksi yhtä hyvin myös hirven- tai vaikkapa peuran lihalle.

Prässätty poro ja uunipuikulat

  • n. 800-1000 g luullista poron lihaa (esim. niskaa, lapaa tai kinttuja)
  • 2 sipulia paloina
  • 1 iso porkkana paloina
  • 1/3 puntti timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • 1 rkl giniä
  • 1 tl suolaa
  • vettä.

Laita luullinen liha kattilaan ja lisää kylmää vettä kunnes liha peittyy. Kiehauta ja kuori pinnalle muodotuva vaahto. Lisää pilkottu porkkana ja sipuli, timjami, laakerinlehdet, mustapippurit JA katajanmarjat jos käytät niitä…älä lisää suolaa tai giniä vielä tässä vaiheessa.

Keitä kunnes liha irtoaa helposti luusta vetämällä. Puhdista liha ja revi se haarukalla pieneksi – sekoita nyt myös suola ja gini lihan joukkoon. Siivilöi liemi.

Vuoraa pitkulaine leipä-tai pateevuoka tuorekelmulla. Levit liha vuokaan ja painele se kevyesti kasaan. Kaada päälle lientä n. 2 dl…lihan pitäisi näyttää kostealta mutta sen ei saisi vielä kuitenkaan uida vielä liemessä. Peitä vuoka kelmulla. Laita kelmun päälle paino esim. maitotölkki…nesteen pitäisi nyt puristua hieman lihan yli. Anna lihan jähmettyä yön yli jääkaapissa.

  • 1 rosmariinin oksa
  • 100 g  voita.

Kumoa hyytynyt liha leikkuulaudalle. Poista tuorekelmu ja leikkaa hyytynyt liha 2-3 sentin viipaleiksi.

Sulata voi miedolla lämmöllä. Lisää rosmariinin oksa ja anna sen hautua 15 minuuttia. Poista rosmariini ja lisää lämpöä tavalliseen paistolämpötilaan. Ruskista hyytynyt poronliha varovasi molemmin puolin. Vältä turhaa lihan liikuttamista- se murenee helposti.

Käytä pannulle jäänyt ruskistettu voi ruoan kastikkeena.

Uunipuikulat

  • muutama puikulaperuna
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyö
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kuivattua timjamia.

Harjaa perunat huolellisesti puhtaiksi. Halkaise suurimmat perunat. Pyörittele perunat öljyssä ja ripottele päälle suola ja timjami. Kypsennä uunissa 225C/25-30 minuuttia.