Blogit 29.1.2015

Punakaalifajitakset mustapapumuhenoksella

Fajitaksia tehdessä ei tarvitse tyytyä perinteisiin Suomessa harrastettaviin tomaatti- tai jauhelihapohjaisiin täytteisiin. Ripaus mielikuvitusta ja yksinkertaiset mutta hyvinkin autenttiset kasvisfajitakset lumoavat syöjänsä.

Kasvisruokaan keskityyneen tammikuun viimeisen reseptinä on juttusarjan ehkä erikoisin ruoka, kaalilla ja pavuilla täytetty fajitas. Fajitaksissa ei sinänsä mitään ihmeellistä ole. Liian usein täytteitä valitessa tulee kuitenkin tyydyttyä niihin perinteisimpiin aineksiin…ja ihan turhaan. Lievästi makea- sekä jeeralla ja korianterilla maustettu kaali sopii täydellisesti mustapapumuhennoksen seuralaiseksi.

Jos haluat päästä helpolla, voit käyttää säilykepapuja ja valmiita kaupan tortilloja. Parhaimman lopputuloksen kuitenkin pääset tekemällä tortillat itse ja käyttämällä liotettuja ja keitettyjä kuivapapuja.

Punakaalifajitakset mustapapumuhenoksella

Vehnätortillat 8 kpl

  • 2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1,5-1,75 dl vettä
  • 2 rkl öljyä.

Sekoita kaikki ainekset. Vaivaa taikinaa voimakkaasti ja nopeasti niin että taikinasta tulee kimmoisaa ja notkeaa. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele ne taikinapalloiksi. Kaulitse pallot n. 12-15 cm halkaisiltaan oleviksi levyiksi jauhotetulla pöydällä. Paista molemmin puolin erittäin kuumalla ja kuivalla pannulla, niin että pintaan tulee mustia pilkkoja. Laita tortillat kaksinkertaisen pyyhkeen sisään jotta ne pysyvät pehmeinä

Mustapapumuhennos

  • 1 ps kuivattuja mustapapuja
  • vettä.

Liota papuja yön yli. Huuhtele. Keitä hiljakseen poreilevassa vedessä 40 minuuttia.

  • 4 dl keitettyjä mustapapuja
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 valkosipulin kynsi
  • Chipotlea maun mukaan. Voit jättää myös poiskin
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä.

Soseuta 3 dl keitettyjä mustapapuja haarukalla. Tahna saa jäädä karkeaksi. Sekoita kaikki ainekset ja hauduta puolisen tuntia.

Pikkelöytyä punakaalta

  • 1 pieni punakaali
  • 1 sipuli suikaleina
  • 1 dl vettä
  • 2/3 dl ruokosokeria
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 1 tl jauhettua jeeraa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1/2 punttia tuoretta korianteria
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa.

Kuullota sipulisuikaleita öljyssä kunnes ne pehmevät. Poista kaalista sen kova tyviosa. Silppua loput ja lisää se pannulle sipulin kanssa. Anna kaalin pehmetä. Lisää sekaan silputtu korianteri. Lisää katilaan vesi, sokeri, punaviinietikka, jeera, valkopippuri ja suola. Kiehauta ja anna sokerin liueta nesteeseen. Lisää kaali ja sekoita. Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.