Paahtaja 9.3.2017

Reuben Sandwitch

Amerikan ihmemaa on täynnä erilaisia ja toinen toistaan herkullisempia sandwitchejä, kotimaiselta termiltään voileipiä. Nimestään ja hapankaalistaan huolimatta Reuben-leivän juuret eivät ole Saksasssa. Leivän keksijänä pidetään Reuben Kulakofsky nimisä Nebraskalaista, mutta Liettuassa syntynyttä kahvilan pitäjää joka teki alihankintaa Schimmel nimiselle hotellinomistajalle asiakkaan mieltymysten mukaan…

Reuben sandwich

…itse rakastan tällaisia tarinoita! Reuben-leivässä kyse on vieläpä lähes yhtä eeppisestä tarinasta kuin juttu Lordi Sandwichin leivästä, siitä jonka tämä herrasmies oli käskenyt valmistamaan kun oli liian kiireinen noustakseen syömään kesken korttipelin. Tarinasta johtuen vielä nykysinkin kutsutaan täytettyä leipää sandwitchinä…ja joka suomennetään aina yhtä epäkuvaavasti voileiväksi.

Oikeaoppisessa Reubenin leivässä lihana pitäisi käyttää savustettua häränrintaa. Täällä meilläpäin savustetulla häränrinnalla on yleensä lieviä toimitusvaikeuksia, voitkin kiertää puutteen käyttämällä nestesavua savuaromin tuojana, tai sitten tehdä leivän ilman sitä makua.

Reuben Sandwitch

Reseptin määrät ovat tarkoituksella suuntaa antavia. Niiden määrä riippuu luonnollisesti leivän ja sen syöjän koosta.

  • 200 g kypsää naudanpaistia (per syöjä) + 1 rkl nestesavua
  • lievästi rukiista vaaleaa leipää
  • hapankaalia
  • muutama siivu juustoa
  • sinappia
  • voita.

Sivele siivutettu naudanpaisti nestesavulla. Voitele leivät sinapin ja juuston seoksella. Paahda uunissa (225C/10min.) kunnes pinta rapeutuu. Täytä leipä hapankaalilla, naudanpaistilla ja juustolla. Lämmitä uunissa 200C kunnes juusto alkaa sulamaan.

Tarjoa leivät hyvän lager- tai vehnäoluen kanssa.