Blogit 29.3.2014

Rosmariini-makkarapata

Makkararuoat ovat viime aikoina kärsineet jonkinlaisesta inflaatiosta. Välillä tuntuu jopa että perinteisempiä ja arkisempia raaka-aineita ei edes uskalleta julkisesti käyttää…

rosmariini-makkarapata

…ja ihan turhaan. Laadukas ja lihapitoisuudeltaan korkea makkara on laadukas raaka-aine niin arkeen kuin viikonlopun ruuanlaittoonkin. Arkisin makkarasta saa nopeasti tehtyä polttoainetta oravanpyörässä pysymiseen – viikonloppuna sama makkara taipuu vaikka pitkään haudutettavaksi pataruuaksi.

Nykyisin kaupoista löytyy myös pienehköjen valmistajien valtavirrasta poikkeavia, erittäin laadukkaita valmisteita. Myöskin isojen valmistajien lihapitoisuudeltaan korkeat (80%) ovat jo varsin mallikaita makkaroita, kuin luotuja alla esiteltävän makkarapadan raaka-aineeksi.

Rosmariini-makkarapata

  • 400-500 g lihapitoisuudeltaan korkeaa makkaraa (~80%) paloiteltuna
  • 2 rosmariinin oksaa tai 1 rkl kuivattua
  • n. 1 dl tuoretta timjamia
  • 2 varsisellerin vartta silppuna
  • 2 isoa porkkanaa paloina
  • 3 valkosipulin kynttä silppuna
  • 7 dl hyvää kasvislientä
  • 1 rkl kokonaisia maustepippureita
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • suolaa
  • oliiviöljyä.

Ruskista makkara oliiviöljyssä. Lisää kasvikset ja kuullota niitä hetki yhdessä makkaroiden kanssa. Lisää pataan valkosipuli, mausteet ja kasvisliemi – kiehauta. Hauduta kannella peitettynä tunnin verran. Sekoita välillä ja lisää nestettä mikäli pata uhkaa kuivua.

Tarjoa keitettyjen puikulaperunoiden kanssa.