Paahtaja

Rosmariinihirveä

1.12.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Rosmariinihirvipata on yksi omista riistaruokieni bravuureista. Käytän sen valmistukseen yleensä ulkopaistia, mutta haudutusaikaa lisäämällä myös lapa soveltuu hyvin tähän. Ohjeessa mainittuun marinointiaikaan kannattaa muuten suhtautua vakavasti, tarkoitus on että rosmariinin maku tarttuisi lihaan jo marinoinnin yhteydess.

Rosmariinihirveä

© Teijo Salonpää

Resepti on siitä kätevä, että se soveltuu käytettäväksi katajanmarjoja lukuunottamatta mainiosti myös lampaanlihalle.

Rosmariinihirveä

  • 600 g hirvenpaistia
  • 1 rosmariininoksa silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 10 katajanmarjaa murskattuna
  • 1 tl mustapippuria rouheena.

Paloittele hirvi n. 2-3 suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset. Anna lihan marinoitua vuorokausi jääkaapissa.

  • 1 punasipuli suikaleina
  • 2 dl metsäsieniä (itse käytin pakastettuja kangashaperoita)
  • 1 rosmariininoksa
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl lihalientä
  • muutama mustapippuri
  • 1 tl suolaa
  • pari nokaretta voita.

Ruskista marinioitu liha kahdessa erässä. Lisää viimeiseen erään punasipulisuikaleet ja sienet. Laita kaikki lihat pannulle, lisää lihaliemi ja anna liemen keittyä kasaan, niin että siitä jää noin kolmasosa. Lisää kerma, rosmariininoksa ja suola. Anna hautua kannella peitettynä 45-60 minuuttia.