Blogit 22.12.2013

Ruispiparit

Perinteinen tumma piparkakku on joulun perinteissä vähän kuin naulat taloa rakennettaessa, perinteet rakentuvat niiden varaan.

Omat piparini saavat omanlaisensa säväyksen riihiruisjauhoista- lievä savuisuus sopii loistavasti tumman siirapin aromiin. Muutenkin mausteet voi ruispipareissa annostella reilulla kädellä, perinteisten ohjeiden teelusikalliset saa huoletta muuttaa ruokalusikallisiksi. Piparit ovatkin hyviä etenkin aikuiseen makuun tai vaikkapa homejuuston kanssa nautittavaksi.

Ruispiparit

  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1/2 rkl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 2 tl pomeranssia
  • 1/2 rkl jauhettua maustepippuria
  • 200 g voita
  • 1 muna
  • 2 tl soodaa
  • 2 rkl rahkaa
  • 1.5 dl riihiruisjauhoja
  • 3.5 dl vehnäjauhoja.

Lisää siirappia, sokeri, voi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon kananmuna ja rahkaan sekoitettu sooda. Lisää viimeiseksi jauhot, älä kuitenkaan vaivaa ettei taikina turhaan sitkisty. Muotoile taikinasta noin 7 sentin paksuinen pyöreä tanko. Kääri se kelmuun ja anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Leikkaa tangosta terävällä filerointiveitsellä ohuita siivuja. Paista 200C/7 minuuttia.