Blogit 5.1.2014

Savulohilasagne

Rakkaan lempiruokani muunnos savulohesta tehtynä. Oman säväyksensä ruualle antaa reilu homejuuston käyttö- savustettu kala ja homejuusto on loistava yhdistelmä jota tomaattikastike vain korostaa.

Lasagnen valmistaminen kannattaa aloittaa välineiden tarkastuksella. Löytyykö kaapista paksupohjainen teräskasari tai hyvässä iskussa oleva pinnoitettu kasari? Jos vastaus on ei, niin edessä on kauppaan lähtö tai lasagnen teon unohtaminen. Miksikö? Tomaattikastikkeen tekeminen ei ihmeitä vaadi, sitä paitsi se antaa harvinaisen paljon anteeksi, virheensä saa aina korjattua. Lasagnen sielu on kuitenkin valkokastikkeessa…sen tekemiseen pitää olla joko taitava tai omistaa hyvä kasari tai kattila- muuta se ei vaadi. Omaan valkokastikkeen versiooni olen aina käyttänyt myös juustoa, kastikkeesta tulee hieman venyvää ja maku samalla pehmenee…jos kastikkeesta haluaa karvismaisen venyvää niin juustona kannattaa käyttää edamia vaikka se ei puristien kriteerejä täytäkään. Jos kastikkeelta haluaa makua- syvyyttä joka komppaa yhteen punkun kanssa ja jolla saa ruokaan muutenkin pikantin maun niin juustoksi suosittelen parmesaania tai sitten homejuustoa…tällä kertaa suosin jälkimmäistä. Valkokastike täytyy vielä mielestäni maustaa muskottipähkinällä, ilman sitä on kastike kuin taivas ilman tähtiä…ja sitä saa olla reilusti.

Kilpailevat 10 000 lasagnen ohjetta eivät käytä muskottia lainkaan tai sitten sitä annostellaan 1/2 teelusikallista…höpö höpö. Määrän saa moninkertaistaa ihan huoletta 1/2 rkl alkaa olla jo lähellä makua– 3/4 ruokalusikallisella saa jo sukat pyöriin jaloissa ja naapurit kuolaamaan oven takana kun lasagnesi kypsyy uunissa ja levittää ympärilleen suloista tuoksuaan. Loput lasagnen teossa onkin pelkkää läplälyytä. Tomaattikastikkeen teossa tärkeintä on aika, kastikkeen pitää hautua ainakin pari tuntia, kolmekaan ei ole liioittelua. Jos aika tuottaa tuskaa niin lähde vaikka lenkille.

SavulohiLasagne

  • 400-500 g savustettua lohta
  • 100 g valkohomejuustoa
  • 100 g sinihomejuustoa.

Tomaattikastike

  • 1 iso sipuli
  • 1 iso porkkana
  • oliiviöljyä

Silppua sipulit ja porkkana. Ruskista kevyesti oliiviöljyssä.

  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 puntttia tuoretta basilikaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tlk luomutomaatteja
  • n. 2.5 dl vettä.

Lisää tomaatit, mausteet ja vesi blenderiin. Jyrää tasaiseksi ja kaada pannulle sipuleiden ja porkkanoiden päälle. Anna kiehahtaa ja anna hautua pari tuntia miedolla lämmöllä kannella peitettynä.

Pastalevyt

  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • n.3-4 dl durumvehnäjauhoa (pussin kyljessä on muistaakseni 4.5 dl- älä usko sitä, pääset helpommalla kun käytät vähemmän jauhoa…taikina pysyy alusta alkaen kasassa etkä joudu värkkäämään veden kanssa).

Sotke ainekset keskenään…virallisen ohjeen mukaan jauhojen keskelle pitäisi tehdä kuoppa…menee hifistelyksi. Itse rikon munat jauhojen päälle ja ensin sekoitan haarukalla. Kun taikina alkaa jäämään haarukkaan kiinni siirryn käyttämään rakkaita käsiäni. Sitten vain puristellaan, painellaan ja vaivataan- 5 minuuttia vaivausta on ihan riittävä. Pussin kyljessä muistaakseni mainitaan ettei pastakonetta käytettäessä tarvitse vaivata…älä usko sitä. Anna taikinan vetäytyä pakastepussissa puolisen tutnia jääkaapissa.

Puolita taikina. Toisen puolen voit laittaa  pakkaseen odottamaan seuraavaa kertaa…levyihin kun riittää puolet taikinasta. Veivaa taikina pastakoneella ”7” paksuuteen. Jos haluat paksumpia levyjä niin käytä koko taikina.

Valkokastike

  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 3 rkl voita
  • 3/4 rkl muskottijauhetta
  • ripaus valkopippuria
  • n. 7dl maitoa (määrä on suuntaa antava)

Sulata rasva. Lisää jauhot ja anna niiden turvota- varo ruskistamasta! Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen (vispilä on oikea työväline tässä kohtaa)- anna kastikkeen saostua aina maidon lisäämisen jälkeen ennen kuin lisäät maitoa. Jos kastike paakkuuntuu niin ei hätää, jatka sekoittamista, kastikkeen saostuessa paakut sulavat sekaan. Lisää lopuksi mausteet. Älä hauduta kastiketta. Kastikkeen pitäisi olla piimän viskositeettiä muistuttavaa.

Laita uuni lämpeämään 200C. Aloita lasagnen kasaus uunivuokaan. Kaada vuoan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta ja puolet lohesta. Peitä kastike pastalevyistä leikellyillä paloilla. Kaada päälle puolet valkokastikkeesta ja puolet juustoista.

Sekoita jäljelle jääneet juustot valkokastikkeeseen. Toista aiemmat vaiheet niin, että päällimmäiseksi jää valkokastike…yritä pitää kerrokset erillään. Paista 200C/45min. Anna lasagnen tasaantua 15 minuuttia vaikka pyyhkeellä peitettynä n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

ööö… puuttuuko tuosta tomaattikastikeesta tomaatti ……

ööö… puuttuuko tuosta tomaattikastikeesta tomaatti ……

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *