Paahtaja 15.5.2016

Savumanteli-mandariinijuustokakku

Aina joskus itseltäni kysytään miksi en julkaise enempää makeita, leivontaan liittyviä reseptejä. Vastaus on yksinkertainen, sopivia tilaisuuksia on niin harvoin. Osaan leipoa ihan perinteisimmissäkin merkityksessä, en kylläkään ole leiponut esimerkiksi pullaa ainakaan kymmeneen vuoteen, erilaisia kakkuja ja keksejä teen kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti- lähnnä silloin kun jokin hyvä tekosyy mahdollistaa sen. Erilaiset juusto- ja suklaakakut on bravuureitani- tai olisivat jos tekisin niitä useammin kuin 2-3 kertaa vuodessa.

Savumanteli-mandariinijuustokakku

Tällä kertaa kun lähipiirissä olleet syntymäpäivät mahdollistivat leipomisen, toteutin pitkään mielessä olleen ajatuksen makeasta, mutta savumanteleilla maustetusta sitrusjuustokakusta. Kontrasti toimii oikein hyvin, etenkin kun täyte saa säväyksen vielä sitruslikööristä. Likööriä on muuten sen verran paljon, että lapsille kakun antamista kannattaa harkita ainakin kertaalleen. Muutoin kakku on kohtuullisen perinteinen juustokakku, paitsi että pohja on hieman tavallista paksumpi – satun itse pitämään juustokakusta jonka pohjan myös huomaa. Tavallista paksumpi pohja yleensä myös pysyy paremmin kasassa.

Savumanteli-mandariinijuustokakku

Ohje on 16 cm irtopohjavuoalle. Jos haluat tehdä kakun 24 cm vuokaan, kerro ainesten määrät 1,5:llä.

  • 200 g Digestive-keksejä täysjyväversioina
  • 100 g sulatettua voita.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pakastepussissa esim. kaulimen avulla. Sekoita keksimurskaan sulatettu voi. Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä seos siihen. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle.

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g appelsiinituorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl savustettuja- tai savusuolattuja manteleita
  • 1 dl ruokosokeria
  • 2 appelsiinin raastettua kuori
  • 3/4 dl Cointreau-likööriä
  • tilkka maitoa
  • 4 liivatelehteä.

Laita liivatteet likoamaan 10 minuutiksi kylmään veteen. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa kermavaahto löysäksi vaahdoksi, notkista tuorejuustot sähkövatkaimen avulla. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuori. Murskaa mantelit karkeaksi rouheeksi morttelissa tai monitoimikoneella. Sekoita keskenään tuorejuustot, kermavaahto, mantelirouhe, sokeri, appelsiininkuoriraaste ja likööri. Kuumenna tilkka maitoa mikroaaltouunissa kuumaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne maitoon huolellisesti. Sekoita liivateseos täytteeseen sähkövatkaimen hiljaisimmalla nopeudella (tällä varmistetaan liivatteen sekoittuminen koko täytteeseen). Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle- ja levitä se tasaiseksi. Anna täytteen hyytyä noin tunti jääkaapissa ennen mandariinikiilteen lisäämistä.

  • 175 g sokeriliemessä säilöttyjä mandariinejä (tölkki on on muistaakseni n. 300 g)
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 3 liivatelehteä
  • tilkka tölkin sokerilientä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Valuta tölkkimadariinit, mutta säästä sokeriliemestä noin 2 ruokalusikallista. Soseuta mandaarilohkot yhdessä appelsiimehun kanssa tasaiseksi. Purista liivatelehdistä vesi pois, kuumenna sokeriliemi mikroaaltouunissa kuumaksi ja sekoita sitten liivatelehdet kuumaan sokeriliemeen. Sekoita liivateseos mandariiniseokseen. Levitä täyte tasaisesti juustotäytteen päälle.

Anna kakun hyytyä yön yli jääkaapissa.