Blogit 20.5.2015

Savustettu lohi sähkösavustimella

Savustettu kala on yksi yksinkertaisimmista ruoista mitä maa päällään kantaa. Tarvitset vain kalaa- ja suolaa- niin ja tietysti sen savustimen.

Olen koko pienen ikäni haaveillut isosta ja mahtavasta amerikkalaistyyppisestä savustimesta- smokerista, sellaisesta jonka lämpötilaa voi säätää ja jolla voisi tehdä ribsejä vaikka koko Simolle. Nykyisenä kerrostaloasukkina olen kuitenkin olosuhteiden johdosta pakotettu käyttämään sähkösavustinta. Operaatio on helppo- ainoa miinus tällaisessa, on sen lämpötilan säätömahdollisuuden puuttuminen. Onneksi kotikonsteilla sen voi kiertää, myös muilla nikseillä yksinkertaisesta savustimesta saa enemmän irti.

  • Levitä puru tasaisesti savustuspellille – mitä enemmän purua, sen voimakkaampi savuaromi – periaatteessa.
  • Jos haluat kalaasi ainoastaan miedon savun aromin, laita purun sekaan muutama pala sokeria, ja laita kala savustimeen yhtä aikaa purun kanssa. Kala alkaa kypsymään nopeammin kuin savu muodostuu. Sokeri värjää kuitenkin kalan pinnan herkullisen näköiseksi.
  • Jos puolestaan haluat kalasta voimakkaasti savunmakuisen, odota savustimen lämpenemistä ja savun muodostumista.
  • Sähkösavustimen sisälämpötila on kesällä n. 175C. Jos haluat savustaa miedolla lämmöllä- kostuta puru vesitilkalla…voit käyttää myös olutta…
  • …oluella kostutetut purut höyrystyvät ja antavat kalaan lievän oluen aromin. Tällä keinolla savustetun kalan täytyy kuitenkin olla paksuhko, muutoin kyse on pelkästä höyrystämisestä.
  • Kuinka kauan kalaa pitää savustaa? Hyvä nyrkkisääntö on 10 minuuttia per fileen paksuus senteissä. Kokonainen kirjolohi tarvitsee n. 40 minuuttia kypsyäkseen…kyse ei ole salatieteestä, kypsennyslämpötila on se 175C.
  • Kuinka paljon suolaa? Sopivasti. Savustettu kala  vaatii enemmän suolaa kuin uunissa kypsennetty.
  • Voiko lihaa savustaa? Kyllä voi, mutta…jos olet käyttänyt savustinta pidemmän aikaa, tarttuu lihaan lievä kalan maku. Sen voi kiertää savustamalla Kypsää ja/tai voimakkaasti maustettua lihaa. Esim. chili-pull pork tai ribsit toimivat. Muista kuitenkin savustimen kypsennyslämpötila, 175C – fileen voi kypsentää kokonaan sähkösavustimessa, mutta ribsejä ei.
  • Millä kannattaa savustaa? Perinteinen lepästä tehty savustuspuru on parasta sähkösavustimeen. Amerikkalaistyyppisiä savustuslastujakin voi käyttää, mutta ne niillä savun muodostumisen alkaminen kestää pidempään.

Savustettu kirjolohi

  • 1 kg kirjolohen filee
  • 2 tl suolaa
  • reilu kourallinen savustuspurua.

Suolaa kala puolisen tuntia ennen kypsennyksen aloitusta. Laita purut savustimen savupellille. Odota viitisen minuuttia savun muodostumisen alkamista. Laita lohi ritilän päällä savustimeen. Savusta n. 25 minuuttia.

Kommentit (1)

Sähkösavustin hankittu ja sydän pamppaillen kala suolattu. Kohta savustamaan… Toivottavasti onnistun.

Sähkösavustin hankittu ja sydän pamppaillen kala suolattu. Kohta savustamaan… Toivottavasti onnistun.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *