Blogit 17.6.2013

Savustettua seesamipossua, sipulisalaattia, wasabimajoneesia ja öljyssä paistettuja nuudeleita

Juhannuksen painaessa jo päälle ja grillien kuumetessa läpi koko Suomenniemen, on aikaa pyyhkiä pölyt myös savustuspönttöjen pinnasta. Mikäli kapistusta ei taloudestasi löydy, voit tehdä tämän myös grillissä tai tiukan paikan tullen jopa uunissa.

Tämänkertaisen jutun aiheeni inspiraation lähteet tulevat oikeastaan Japanin ja Korean suunnalta. Muistelen vieläkin kaiholla kolmisen vuotta sitten tekemääni pitkähköä työreissua makujen alkulähteille…reissu ei ollut Aasiassa vaikka niin voisi päätelläkin, päinvastoin- matkani suuntautui ison rapakon läntiselle puolelle.

Syvän Etelän laitamilla, pienehkössä Atlanta nimisessa kaupungissa oli tietävästi Yhdysvaltain suurin korealaisten siirtolaisten keskittymä. Se näkyi- ja ennen kaikkea maistui katukuvassa. Oman säväyksensa korealaisten makujen invaasioon antoivat muut Aasian peräisin olevien etniset ryhmien mukanaan tuomat tuliaiset kotimaastaan. Tuloksena oli aistit sekoittava,  huumaava Aasialaisten makujen kakofoninen sinfonia.

Savustettua seesamipossua, sipulisalaattia ja wasabimajoneesia

Seesamipossu

  • 1 possun sisäfile
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl chilikastiketta (Sriracha)
  • n. 1 dl kuorimattomia seesamin siemeniä.

Puhdista file kalvoista. Sekoita maustetahnan ainekset. Sivele tahna tasaisesti fileen pintaan, käyttämättömän tahnan voit käyttää valmiin annoksen maustamiseen. Pyörittele file seesamin siemenissä niin että pinta on kauttaaltaan kuorruttunut niillä.

Aseta lihamittarit fileen päästä sen paksuimpaan kohtaan. Paista kunnes sisälämpötila on 65C. Anna fileen vetäytyä folion löysästi käärittynä (paino sanalla löysästi, muuten siemenet irtoavat).

Sipulisalaatti

  • 3 kevätsipulin varret halkaistuna
  • 1 iso valkosipuli renkaina
  • 1 pieni purjon varsi pituussuunnassa siivuiksi leikattuna
  • 1 pieni palsternakka pituussuunnassa tikuiksi leikattuna
  • 10 retiisiä siivuina
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl piparjuurta raastettuna
  • 1 rkl öljyä
  • Vettä

Laita kaikki ainekset kohtuullisen tiiviisti kattilaan. Lisää vettä niin että ainekset juuri- ja juuri peittyvät. Laita levy täysille ja kiehauta ainekset. Kun neste alkaa kiehumaan, nosta kattila syrjään ja anna ainesten jäähtyä kannen alla. Valuta ennen tarjoilua.

Wasabimajoneesi

  • 1 rkl wasabia
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • 1 keltuainen
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • Öljyä

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella inkivääriä ja öljyä lukuun ottamatta korkeareunaisessa kulhossa/tuopissa. Anna sekoititmen käydä koko ajan ja lisää öljyä norona kunnes majoneesi sakenee.

Öljyssä paistetut nuudelit

  • 1/2 pkt riisinuudeleita kypsennä ohjeen mukaan ja valuta
  • 2 dl  öljyä
  • 2 rkl seesamisiemenöljyä.

Kuumenna wokkipannu erittäin kuumaksi. Lisää öljy ja kun se poreilee, lisää myös nuudelit. Paista nuudeleita vajaa minuuttia niin, että ne pysyvät koko ajan pannulla liikkeessä. Nosta reikäkauhalla ja valuta nopeasti.