Blogit 21.8.2014

Savustettuja simpukoita ja tattirisottoa

Simpukat ja tatit on makuyhdistelmä jonka ei ihan ensimmäisenä uskoisi toimivan yhdessä. Tilanne muuttuu kuitenkin toiseksi simpukoiden savustuksella. Ihan totta, myös simpukoita voi savustaa.

Perinteisesti Ranskalainen simpukkakausi alkaa ensimmäisestä kuukaudesta jonka nimessä on r-kirjain – septembre. Se jatkuu samaa kaavaa noudattaen viimeiseen r-kirjaimen sisältämään kuukauteen, avriliin – eli huhtikuuhun. Kotimainen tattikautemme puolestaan osuu hyvin yksiin tämän sesongin alkamisen kanssa. Ainakin täällä vähän pohjoisemmassa osassa Suomea, tattikausi on parhaimmillaan syyskuun alussa…mikään ei estäkään yhdistämästä näitä kahta hieman toisistaan poikkeavaa sesonkia samalle lautaselle.

Savustettuja simpukoita ja tattirisottoa

Aloita ruoan laitto simpukoiden valmistuksella.

Savustetut simpukat

  • 1 verkkopussillinen sinisimpukoita.
  • 1 tl suolaa keitinveteen.

Varmista ensin että kaikki simpukat elävät. Kopauta auki olevia simpukoita kevyesti pöytään – mikäli kuori ei sulkeudu, heitä simpukka pois. Laita elävät simpukat kylmään veteen. Harjaa kuori puhtaaksi ja huuhtele simpukat kylmän ja juoksevan veden alla.

Laita simpukat kiehuvaan ja suolalla maustettuun veteen. Keitä parin minuutin ajan, eli kunnes simukat ovat varmasti kuolleet. Ota simpukat vedestä. Heitä pois kaikki joiden kuori ei ole auennut.

Kuumenna savustinta kunnes savua alkaa kunnolla kehittymään. Voit käyttää myös kostutettua savustuspurua – tällöin lämpötila pysyy hieman matalampana, mutta savua kehittyy enemmän. Savusta simpukoita kuorineen 5 minuutin ajan.

Irrota simpukat kuoristaan, ja tarjoa yhdessä tattirisoton kanssa.

Tattirisotto

  • 5 dl tuoreita tatteja pieninä kuutioina
  • 1 dl ruohosipulia + kokonaisia varsia koristeluun.
  • 1 rkl voita
  • 1 valkosipulin kynsi.
  • 2 dl risottoriisiä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 rkl äyriäisfondia
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 dl kuohukermaa.

Ruskista kuutioidut tatit kevyesti voissa. Lisää silputtu valkosipulin kynsi ja ruohosipuli. Kuullota kunnes valkosipuli alkaa tuoksumaan. Nosta puolet tatti-sipuliseoksesta syrjään. Lisää pannulle riisi ja kuullota se läpikuultavaksi. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää pannulle puolet kasvisliemestä ja äyriäisfondi. Anna liemen imeytyä riisiin. Ala tämän jälkeen lisäämään lientä kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoittaen – kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää lopuksi kerma. Risotto kannattaa jättää reilusti löysäksi, koska se kiinteytyy vielä kypsennyksen jälkeen. Riisin pitäisi tuntua lisäksi vielä hieman napakalta purtaessa.

Yhdistä lautaselle tattirisotto, paistetut tatit ja savustetut simpukat. Koristele ruohosipulilla.