Blogit 13.6.2014

Savuvalkosipulirisotto ja chilikatkarapuja

Päivinä jolloin ei keksi mitään hyvää mitä laittaa ruuaksi, voi tehdä aina risottoa. En tiedä olenko ainoa, mutta itselleni täydellisen risoton etsintä on tehtävä jolle voisin uhrata vaikka puolet elämästäni.  Risotto kun on mielestäni ruoka joka yksinkertaisuudestaan huolimatta tarjoaa loputtomat mahdollisuudet variointiin, juuri sen täydellisen makuyhdistelmän etsimiseen.

Oman säväyksensä- vai olisiko parempi sanoa, erittäin voimakkaan maun risotolle antaa savustettu valkosipuli. Kyllä, myös valkosipulia voi savustaa…savustetun valkosipulin aromi onkin jotain sellaista mikä saa sukat pyörimään jaloissa jokaisella yhtään itseään kulinaristina pitävällä. Valkosipulit kannattaa lämminsavustaa täysin pehmeiksi. Kypsennyksen yhteydessä niiden maku pehmenee, ja jonka vaikutusta savu vain vahvistaa.

Savuvalkosipulirisotto ja chilikatkaravut

Ruoan valmistus kannattaa aloittaa chiliöljystä ja valkosipulin savustamisesta. Voit tehdä ne myös jo edellisenä päivänäkin.

Savuvalkosipulirisotto

Chiliöljy

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
  • 1 pitkä thai-chili pitkittäissuunnassa ohueksi siivutettuna.

Laita kaikki ainekset uunin kestävään kattilaan. Anna öljyn tekeytyä uunissa 175C/1h. Jäähdytä öljy. Säästä chilin- ja valkosipulin palat annoksen koristeluun.

  • 10 valkosipulin kynttä kuorittuna
  • 2 risottoriisiä silppuna
  • 1 shalottisipuli
  • 2 dl puolikuivaa muscatoa- tai jotain muuta aavistuksen makeaa valkoviiniä
  • 5 dl kasvislientä
  • reilu nokare voita
  • ripaus suolaa.

Savusta valkosipulit kypsäksi savustuspöntössä. Silppua/purista/murskaa valkosipulit tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna pannu ja sulata voi. Kuullota sipulisilppu voissa, lisää riisi ja anna sen kuullottua läpikuultavaksi. Lisää valkosipulitahna, valkoviini ja anna viinin kiehahtaa. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää puolet liemestä. Kun liemi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, aloita riisin sekoitus, lisää lientä kauhallinen kerrallaan kun riisi on lähes napakan kypsää. Risottoon ei lisätä kermaa, eikä edes juustoa. Riisistä irronnut tärkkelys riittää antamaan vaikutelman kermaisuudesta.

  • 150 g jättiläiskatkarapuja
  • ripaus suolaa.

Sulata ja valuta katkaravut. Kuumenna chiliöljy ja paista katkaravut nopeasti siinä. Valuta osa öljystä annoksen päälle.