Blogit

Seesami-chilikirjolohta kookosriisillä

26.9.2014 Teksti: Teijo Salonpää

Seesami ja kookos…molemmat makuja joita joko rakastaa, tai niitä inhoaa. Oman kokemukseni mukaan välimuotoja ei näiden suhteen ole…seesamin suhteen voi vielä ihmiseltä jonkinlainen kompromissi löytyä, mutta kookos menee jo vaikeammaksi.

Ymmärrän hyvin mikäli et kummastakaan pitäisi, ei ole montaa vuotta kun itsekin aloin kiemurrella ruokapöydässä mikäli kookos esiintyi yhtään missään muodossa lautasella. Voin kuitenkin lohduttaa sillä että näistä molemmista voi ajan kanssa oppia pitämään.

Kysymykseen, mistä tämä ruoka on kotoisin – voin sanoa etten ajatellut koko asiaa ruokaa tehdessä. Ruuan twisti viittaa kovasti Aasian suuntaan, mutta mitään aitoa Vietnamilaisen lohenpyytäjän perinneruokaa tämä ei ole, enkä sellaiseksi yritä tätä väittääkään. Aina välillä on vain kiva tehdä hyvää ruokaa puhtaasti fiilispohjalta – riittää että lopputulos maistuu hyvältä!

Seesami-chilikirjolohi

Ohje soveltuu käytettäväksi melkeinpä mille tahansa hieman rasvaa sisältävälle kalalle.

  • n. 1 kg painoinen kokonainen kirjolohi.

Fileroi kirjolohi ruodottomaksi. Säästä ruodot kookosriisin liemen keittämiseen.

  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl tummaa riisiviinietikkaa
  • 1 pieni punainen chili silppuna
  • 1 rkl Thai-kalakastiketta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl seesaminsiemeniä.

Sekoita marinadin ainekset. Levitä marinadin ainekset fileroidun lohen päälle. Anna maistua yön yli jääkaapissa.

Ripottele kalan päälle seesaminsiemenet. Kypsennä uunissa 225C/20 min.

Kookosriisi

  • kirjolohen ruodot
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama valkopippuri.
  • 1 limen mehu puristettuna
  • 7 dl vettä.

Lisää kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljakseen reilun tunnin ajan – tai kunnes nesteestä on jäljellä 3 dl. Siivilöi liemi.

  • 2 dl basmatiriisiä
  • 3 dl äsken keitettyä lientä
  • 2 dl vettä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 limen raastettua kuori
  • muutama basilikan lehti revittynä
  • (suolaa).

Kiehauta vesi ja kalaliemi. Keitä riisi lähes kypsäksi. Lisää kattilaan kookosmaito, raastettu limen kuori ja basililka. Keitä riisi kypsäksi – se saa jäädä hieman valuvaksi, koska ruualle ei lainkaan varsinaista kostuketta.