Paahtaja 1.4.2017

Seesamibataattia ja paistettua tofua

Tofua pidetään usein vähän tylsänä ja mauttomana raaka-aineena. Ennakkoluulo on osin perusteltukin, mikäli tofun jättää maustamatta, on tuloksena takuulla mautonta ja harmaata ruokaa jota ei edes tee mieli syödä. Ennakkoluulo on kuitenkin kaukana tästä bataatti-tofusta. Mikäli arvostat tietoa, on ruoka mahdollista tehdä myös täysin vegaanisena.

Seesamibataattia ja grilattua tofua

Käytin bataattina tässä ruoassa valkoista bataattia. Kyse on pitkulaisesta, hieman juurelta näyttävästä bataattilajikkeesta, joka  nimensä mukaisesti on myös hieman valkoiseen vivahtava. Tämän bataattilajin ulkonäko on oikeastaan hieman hassu, ainakin jos teet kuten minä ja täytät sen tofulla…

…tofun maustamisesta. Tofua voi maustaa monella eri tavalla. Tässä tapauksessa käytin hyväksi havaittua menetelmään jossa mausteet, siis valkosipuli ja chili uutetaan öljyyn. Kuulostaa hankalalta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Chiliä ja valkosipulia lämmitetään yhdessä öljyn kanssa, lopputuloksena on öljy johon mausteiden maut ovat siirtyneet.

Seesamibataattia ja paistettua tofua

Aloita ruoanlaitto mausteöljyn valmistamisesta.

Valkosipuli-chiliöljyssä paistettua tofua

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chili
  • 1 mustapippuria
  • 1/2 dl oliiviöljyä.

Silppua chili ja valkosipuli. Laita kaikki ainekset paistinpannulle. Lämmitä öljy n. 1/3 teholla 15 minuuttia (varo polttamasta valkosipulia). Anna öljyn hieman jäähtyä ja siivilöi se. Halutessasi voit käyttää chiliä ja valkosipulia koristelussa.

  • 300 g (kylmäsavu) tofua viipaleina.

Ruskista tofuviipaleet mausteöljyssä.

Seesamibataattia

  • 1 bataatti
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1/2 limen mehu
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 1/2 tl suolaa.

Kuori bataatit. Jos käytät valkoista bataattia, halkaise se keskeltä. Tavallisen bataatin tapauksessa voit siivuttaa sen. Sekoita keskenään seesamiöljy ja  puristettu lime mehu. Sivele neste bataattisiivuille, ripottele päälle suola ja seesaminsiemenet. Kypsennä uunissa 225C/15 minuuttia.