Blogit 27.10.2014

Sienicalzone

Herkullisen calzonen täytteiden valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa päädyin hyödyntämään syksyn aikana pakkaseeni kertynyttä runsasta sienisatoa.

Calzone on perinteikäs ja alkuperältään Napolista lähtöisin oleva pizza. Kaikkein puritaanisimmassa muodossaan sen täytteina käytetään vain kinkkua tai salamia – ja jotain perinteistä Italialaista juustoa, pecorinoa, parmesania tai mozzarellaa. Joskus täytteeseen laitetaan myös kananmunaa sitomaan täyte paremmin yhteen.

Kuten kaikki muutkin ruokamaailman klassikot, on myös calzone joutunut maailmaa valloittaessaan paikallisten muunnosten uhriksi. Esimerkiksi Briteissä suosituin calzonen variaatio on sen täyttäminen döner-kebabilla – siis sillä Saksasta lähtöisin olevalla jauhelihapohjaisella lihavalmisteella.

Olen itse muuten syönyt yhden elämäni mieleenpainuvimmista pizzoistani calzonen muodossa Roomassa…en ole edelleenkään ihan varma siitä, että oliko kyseinen calzonen paikan kokin jekku selvästi ensimmäistä päivää viettävälle turistille- vai aidosti perinteinen Roomalainen calzone- ja johon kuului oikeasti puoli kiloa mozzarellaa.

Sienicalzone

Aloita calzonen valmistus laittamalla taikina kohoamaan pariksi tunniksi.

Pizzapohja

  • 1,5 dl vettä (lämmintä)
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl hiivaleipäjauhoa
  • 1,5 dl durumvehnäjauhoa.

Sekoita lämpimään veteen hiiva, öljy ja suola. Lisää jauhot pienissä erissä, ja vaivaa taikinaan yleiskoneella hyvä sitko. Aikaa tähän menee muutama minuutti. Peittele taikinapallo jauhoilla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.

Täyte

  • 2 dl kevyesti ruskistettuja tatteja
  • 2 isoa ja hyvin kypsynyttä luumutomaattia
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 pieni punasipuli uhueksi siivutettuna
  • 1/3 punttia basilikaa.

Poista tomaateista niiden kova kanta. Leikkaa päihin pienet ristikköisviillot ja kasta tomaatit kiehuvaan veteen. Kalttaa eli kuori ne huolellisesti. Puserra tomaatit murskaksi sormien välissä. Lisää tomaatit, valkosipuli, mustapippuri ja sokeri ruskistettujen sienien sekaan. Anna maustua taikinan kohoamisen ajan jääkaapissa.

Kauli taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla n. 40 sentin kokoinen pyöreähkö lätty. Kohota sitä vielä liinan alla puolisen tuntia. Levitä sieni-tomaattiseos puolikkaan pohjan päälle. Lisää juusto, basilika ja punasipuli. Taita tyhjäksi jätetty pohja täytteiden päälle.

Kypsennä 250C/7 minuuttia paistokiven päälle. Sivele valmiin calzonen pintaan kevyesti hyvää oliiviöljyä.