Blogit 24.2.2015

Sienimuhennoksella täytetty lihamureke

Lihamureke on yksi suosikkiruoistani, siis sellainen joka on säilyttänyt paikkansa muiden, jatkuvasti vaihtuvien hittien joukossa. Samalla se myös on yksi niistä ruoista jotka helpottavat suunnattomasti oman arkeni pyöritystä. Teen sitä aina kerralla ison annoksen, sellaisen että sitä riittää pakastettavaksi useamman syöntikerran edestä.

Tämän kertainen murekkeeni on astetta työläämpi, mutta sitäkin herkullisempi. Mureke täytetään kermaisella sienimuhennoksella- joka puolestaan saa makunsa valkosipulista ja yrteistä. Tuloksena on makujen sinfonia joka vain korostuu jos käytät murekkeen lihana riistaa.

Sienimuhennoksella täytetty lihamureke

Sienimuhennos

  • 2 dl pakaste- tai säilykesieni (esim. kangasrouskuja)
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1/3 puntti persiljaa silppuna
  • 1/3 puntti timjamia silppuna
  • 1 iso shalottisipuli silppuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2-3 dl kasvislientä
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • nokare voita
  • suolaa.

Ruskista silputut sienet ja shalottisipuli voissa. Lisää vehnäjauho ja anna jauhon turvota. Lisää valkosipuli ja yrtit- ja heti perään kuohukerma ja suola. Kiehauta ja ohenna kasvisliemellä. Muhennoksen tulisi olla tavallista kastiketta paksumpaa. Tarkista suola ja anna muhennoksen hautua miejolla lämmöllä 15 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Lihamureke

  • 800 g naudan tai hirven jauhelihaa
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 1 iso keltasipuli
  • 1/3 punttia tuoretta timjamia
  • 2 kananmunaa
  • 3 kuivaa paahtoleipää
  • 1 dl kasvislientä
  • 1 tl mustapippuria.

Murskaa kuivuneet paahtoleivän siivut. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Anna mureketaikinan maustua pari tuntia jääkaapissa. Levitä massa leivinpaperille. Levitä taikinan keskelle jäähtynyt sienimuhennos. Taita leivinpaperin avulla murekemassan reunat sienimuhennoksen päälle. Tiivistä molemmat päät huolellisesti. Kypsennä 200C/35-40 minuuttia.

Tarjoile perunamuusin tai keitettyjen ohrasuurimoiden kanssa.