Paahtaja

Sienipiirakka kangashaperoista

10.8.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Sienipiirakka on sienikauden aloituksen todellinen klassikko. Sen voi käytännössä valmistaa mistä tahansa oikein esikäsitellyistä sienistä, jopa säilykesienet sopivat tarkoitukseen. Parhaimman sienipiirakan saat kuitenkin tekemällä sen tuoreista, tai vähintäänkin pakastetuita sienistä. Omalla kotiseudullani ensimmäisiä ilmaantuvia sieniä ovat haperot- syksyn ensimmäisen sienessä käynnin kunniaksi teinkin piirakan niitä käyttäen.

sienipiirakka kangashaperoista

Olen itse sienestänyt aktiivisesti vasta muutaman vuoden. Toisin kuin marjastus, josta en ole koskaan innostunut, on sienessä käynti omaan makuunin sopivan leppoista puuhaa. Jo pienelläkin sienisaaliilla saa motivaation pidettyä yllä- esimerkiksi piirakkaan, keittoon tai kastikkeeseen ei sieniä tarvitse löytää montaakaan.

Itseäni en ole koskaan pitänyt varsinaisena sieniasiantuntija, kerään lähinnä kangasrouskuja, tatteja ja eri haperoita. Puolet sienessä oloajasta kuljenkin sienikirjan kanssa ja yritän arvuutella yksittäisten sienten lajia. Menetelmä on hidas mutta mukava, opin vuodessa 2-3 lajia lisää, siis niin hyvin että uskallan tarjota niistä valmistettuja ruokia myös muille.

Haperoiden tunnistus on muuten helppoa vaikka ne muistuttavatkin rouskuja, haavoitetusta haperosta kun ei valu rouskun tapaan maatiaisnestettä. Lisäksi taitettaessa sen jalka ”hapertuu” eli murtuu pieniksi pesusienimäisiksi paloiksi. Esimerkiksi seitikkien (joista useimmat ovat myrkullisiä), jalan voi repiä koko jalan mittaisiksi suikaleiksi.

Sienipiirakka kangashaperoista

Ohje on piirakkavuoalle jonka halkaisija on 22-24 cm.

Piirakkapohja

  • 150 g voita
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl ruisleseitä
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa.

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia- tai pehmitä sitä varovasti mikroaaltouunissa pienellä teholla. Nypi voi jauhojen ja leseiden sekaan murumaiseksi taikinaksi. Sekoita lopuksi kananmuna ja suola taikinaan. Anna taikinan jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa. Kaaviloin taikina leivinpaperin päälle pyöreäksi pohjaksi. Siirrä pohja piirakkapohjaan tai uuninkestävään valurautaiseen paistinpannuun. Esipaista pohjaa 6-8 minuuttia 200C.

Sienitäyte

  • n. 6 dl puhdistettuja kangashaperoita
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 isoa kananmunaa
  • 2-3 kesäsipulin vartta tai n. 1 dl silputtua purjoa
  • kourallinen tuoretta basilikaa silppuna
  • 125 g mozzarellaa silppuna
  • 2,5 dl kermaa
  • 1 tl mustapipuria
  • 1 tl suolaa.
  • 1 rkl oliiviöljyä.

Puhdista sienet mahdollisesta hiekasta. Kuutioi ne pieniksi. Kuumenna pannu ja ruskista sienet kevyesti yhdessä silputun sipulin kanssa. Lisää lopuksi silputut sipulin varret tai purjo. Anna sipulinvarsien/purjon pehmetä. Anna hieman jäähtyä.

Sekoita kulhossa kananmunat, silputtu mozzarella, sieni-sipuliseos, kerma, basilika, mustaspippuri ja suola. Kaada töyte esipaistetulle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 225C/30 min.