Paahtaja 16.9.2017

Sienirisotto haperoista

Sienirisotto tuoreista sienistä on syysruokien aatelia. Se on helppo valmistaa ja on erittäin herkullinen. Sieniksi risottoon käyvät oikeastaan melkein mitkä tahansa syötävät sienet kirpeimpiä rouskuja lukuun ottamatta.

sienirisotto

© Teijo Salonpää

Itse käytin tällä kertaa risottoon koivu- ja isohaperoita. Satuin kerrankin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan – läheltä paikkaa josta yleensä käyn poimimassa kangaspalsamikorouskuja, satuin löytämään vasta nousseita koivu- ja isohaperoita. Paljon näitä haperoita ei ollut, mutta juuri sopivasti yhden sienirisoton aineksiksi.

Sienirisotto

  • n. 4-5 dl tuoreita ja paloiteltuja sieniä
  • 2,5 dl risottoriisiä
  • 1/2 sipuli silppuna
  • 2 tl kanaliemijauhetta
  • 3-4 rkl tuoretta timjamia silppuna
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • n. 7 dl vettä
  • 1/2-1 tl suolaa
  • pari nokaretta voita
  • päälle parmesaania.

Jos käytät risottoon haperoita (kuten itse tein) esivalmistele sienet seuraavasti. Paloittele sienet, lisää sienet kuivalle paistinpannulle, lisää lämpöä. Sienissä oleva neste alkaa piean erottumaan. Kun sienistä ei irtoa enää lisää nestettä, kaada sienet lävikköön valumaan.

Lisää pannulle nokare voita. Lisää sipuli ja ruskista se kevyesti. Lisää sienet ja jatka ruskistamista pienemmällä lämmöllä. Kun sienet ovat ruskistuneet, lisää puolet vedestä, kanaliemijauhe, puolet timjamista, valkoviinietikka ja suola. Kun suurinosa nesteestä on imeytynty, lisää vettä pienissä samalla riisiä sekoitellen. Tällä tavoin riisissä oleva tärkkelys saa risoton rakenteen muuttumaan kermaiseksi. Kun riisi on lähes kypsää, lisää risottoon ranskankerma ja nokare voita (risoton rakenteen pitäisi olla hieman löysää). Lisää lopuksi risoton päälle loput tuoreesta timjamista ja hieman tuoretta parmesaania.