Paahtaja 3.10.2017

Sienivorschmack

Vorschmack on tullut tunnetuksi edesmenneen Marsalkka Mannerheimin lempiruokana. Se tehdään perinteisesti lampaanjauhelihasta. Hieman vorchmackin käsitettä laajentamalla sen voi tehdä myös sienistä. Lihaa ei silloin vorschmackiin käytetä lainkaan.

sienivorchmack

© Teijo Salonpää

Voit tehdä sienivorchmackin periaatteessa mistä tahansa sienilajista – sienilajin ominaismakua kunnioittaen. Maukkaimpaan tulokseen pääset kuitenkin käyttämällä useampaa kuin yhtä lajia. Pakollista se ei kuitenkaan ole.

Poiketen perinteisestä vorschmacista, ei sienistä tehtyä vorchmackia ole pakko jauhaa. Silppuamalla sienet hienoksi, saat murumaisen rakenteen aikaan muutenkin.

Sienivorschmack

  • n. 3-4 dl esikäsiteltyjä sieniä
    • Voit käyttää sieninä melkeinpä mitä tahansa. Säilykesieniä käyttäessä ne tulee ensin huuhdella, suolasienet liottaa ja tuoreet rouskut ryöpätä yms.
    • Itse käytin vorschmackiini puolet tuoreita (ryöpättyjä) karvarouskuja ja puolet tuoreita sekalaisia pieniä tatteja.
    • Olen joskus tehnyt myös vastaavan ruoan käyttämällä myös metsäsienisäilykettä
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni rasia anjovisfileitä
  • 1 rkl anjovislientä
  • ripaus valkopippuria
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1/2 dl raastettua ruisleipää
  • 1 dl vettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl voita.

Silppua sienet, sipuli, valkosipuli ja anjovisfileet mahdollisimman hienoksi. Ruskista ne voissa. Lisää tomaattipyre ja raastettu ruisleipä, sekoita. Lisää vesi, anjovisliemi, ja kerma.Kiehauta ja anna hautua kannella peitettynä 1-2 tuntia. Valmiin vorchmacin pitäisi olla kosteaa, mutta näkyvää lientä siinä ei saisi juurikaan enää olla.

Tarjoa vorchmack keitettyjen perunoiden ja etikkapunajuurien kanssa.