Blogit 17.7.2014

Siiderivoikastike uusille perunoille ja savustetulle kalalle

Tunnustan että kesällä ruokavalioni ja valmistamani ruuat yksinkertaistuvat huomattavasti. Etenkin lomalla voisin elää pelkästään uusiin perunoihin pohjautuvalla ruualla loputtomiin…

…lomapäivän aloittaa pyörähdys paikallisella torilla- myyntipäivän aamuna ylös kuokitut perunat kun myydään loppuun ennen puoltapäivää. Samalla voi ostaa myös tuoretta sipulia, tilliä ja muuta hyvää.

Siiderivoikastike on muunnos klassisesta valkoviinivoikastikkeesta – beurre blancista. Lievän hedelmäisen makunsa puolesta se toimii loistavasti etenkin savustetun kalan kanssa- unohtamatta myöskään satokauden kuningatarta, kotimaisia uusia perunoita.

Kastikkeen liemen aineksina voit käyttää sipulin ja tillin perkuutähteitä, varsien päitä, tillin varsia ja pientä määrää sipulisilppua. Huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää liemen nesteenä käytettävään siiderin, mikä tahansa siiderin kaltainen valmiste ei kastikkeeseen sovi. Suosittelenkin käyttämään hyvää ranskalaista tai irlantilaista omenasiideriä.

Siiderivoikastike

Liemi:

  • 2,5 dl hyvää omenasiideriä (esim. irlantilainen Magners tai ranskalainen Ecusson)
  • 2 kesäsipulin vartta paloina
  • 1/2 kesäsipuli silppuna
  • muutama tillin varsi paloina
  • 2 rkl tillisilppua
  • 1 dl lehtipersiljaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • 2 rkl valkoviinietikkaa.

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Keitä hiljalleen puolisen tuntia, eli kunnes liemestä on jäljellä enää kolmasosa alkuperäisestä. Siivilöi liemi ja pidä se lämpimänä.

  • 125 g voita kuutioituna
  • 1 rkl erittäin hienoksi suikaloitua varhaispunasipulia
  • 1 rkl mahdollisimman ohueksi suikaloitua kevätsipulin varsia.

Vatkaa kuutioitu voi liemen sekaan (älä enää keitä). Lisää lopuksi sipulisilput kastikkeeseen. Tarjoile välittömästi.