Blogit 2.7.2014

Sitruunakookosjäätelö ja porkkanapistaasikakkua

Olen pitkään taistellut jäätelökoneen ostamistaan vastaan- syykin on ollut aina sama… herkullisen jäätelön teko on sillä liian helppoa. Pitkällisen harkinnan jälkeen nyt kuitenkin myös Paahtajan keittiöön sellainen rantautui. Vieläpä sellainen kunnollinen, kompressorilla varustettu, joka myös jäähduyttää ainekset. Nyt kaksi viikkoa koneen omistamisen- ja muutaman koe-erän jälkeen, olen vahvasti alkanut katumaan hankintaani. Puolen vuoden kuntokuurin tulokset ovat vakavasti uhattuina… en edes uskalla ajatella kuinka jäätelöpitoiseksi ruokavalioni tulee muuttumaan kesälomani alkamisen jälkeen.

Äkkiseltään kookos, sitruuna, porkkana ja pistaasi samassa annoksessa voivat kuulostaa melkoiselta sillisalaatilta. Niin ei kuitenkaan ole. Kermainen kookosjäätelö yhdistettynä sitruunan raikkauteen toimii loistavasti hieman tuhdimman ja mausteisen porkkanakakun kanssa. Jäätelöä kannattaakin tehdä vaikka kaksinkertainen resepti, voin nimittäin luvata, että sitä tekee mieli lisää heti ensimmäisen annoksen jälkeen.

Sitruunakookosjäätelö ja porkkanapistaasikakkua

  • 1 dl kookoshiutaleita

Paahda hiutaleita varovasti kuivalla paistinpannulla. Anna hiutaleiden hieman ruskistua ja jäähdytä ne sen jälkeen. Käytä hiutaleet annoksen koristeluun.

Porkkanapistaasikakku

  • 5 dl hienoksi raastettua porkkanaraastetta
  • 200 g voita (pehmeänä)
  • 2,5 dl ruokosokeria
  • 3 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g pussi pistaasipähkinöitä
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1/2 rkl kanelia
  • 1 tl kaardemummaa
  • 1 rkl vaniljasokeria.

Kuori pistaasipähkinät ja rouhi ne epätasaisen kokoseksi rouheeksi (osa saa jäädä karkeaksi, kun taas osa saa olla lähes jauhoa). Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne yhdessä porkkanaraasteen kanssa taikinaan. Levitä taikina 24 halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaa (peitä pohja leivinpapaerilla ja voitele reunat voilla). Paista 200C/45-50min.

Anna kakun jäähtyä ja poista se vuoasta. Kakun on tarkoitus jäädä sisältä hieman kosteaksi.

Sitruunakookosjäätelö

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2dl kookosmaitoa
  • 2 luomusitruunan raastettu kuori
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 muna
  • 1 rkl glukoosia
  • 2 rkl limoncelloa
  • 1 liivatelehti.

Kiehauta kookosmaito, kuohukerma ja sitruunaraaste. Vaahdota sokeri ja vaniljasokeri yhdessä kananmunan kanssa. Kaada lämmin kookoskermamaito vaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan, ja kuumenna varovasti (koko ajan sekoittaen) kunnes seos hieman sakenee. Lisää sekaan glukoosi, 10 minuuttia liotettu liivatelehti ja limoncello ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen hieman jäähtyä ja aja se jäätelökoneella pehmeäksi jäätelöksi.

Tarjoa yhdessä porkkanapistaasikakun kanssa.