Blogit 6.3.2015

Sitruunaseitiä ja kikhernepataa

Pakasteseitiä pidetään yleisesti tylsänä ja jopa huonona aineksena hyvällä ruoalle. Ennakkoluulo on täysin väärä, ripaus mausteita ja oikea kypsennys- siinä salaisuus helppoon ja maistuvaan arkiruokaan.

Kun minä olin nuori poika, äitini sanoi minulle, että pakastekala on ruoka muiden joukossa. Samaa sanomaa hoki teini-iässä ollessani myös Markus Kajo tv-ohjelmassa jota en enää muista. Tai muistan, Markus Kajo istui nojatuolissa ja spiikkasi flekmaattisella äänelllä ja yhdellä ilmeellä varustettuna kotivideoita. En tiedä miksi tämäkin on mieleeni jäänyt…se liittyy kuitenkin olennaisesti mielikuvaan joka itselläni on pakasteseidistä. Jossakin elämäni vaiheessa kun olen vannonut etten itse vapaaehtoisesti tekisi ruokaa pakastetusta valkoisesta kalasta, sitä jota myydään neliskanttiseksi jäätyneenä…

…14-vuotiaan viisaus ei kuitenkaan vielä riittänyt ennakoimaan kaikkea. Kuten sitä, että kaikkitietävästä 14-vuotiaasta tulee nelikymppinen perheenisä joka ei aina keksi mitä ruokaa ehtisi tekemään omalle jälkikasvulleen vieläpä kohtuullisen kuhtannustehokkaasti. Niin, jossain jauhelihan ja valmiin maksalaatikon välimaastossa mukaan astui pakastekala. Raaka-aine joka herättää varmasti jokaisessa aikuisessa tunteita puolezta tai vastaan.

Pakasteseitiä ruoaksi valmistettaessa ensimmäinen salaisuus hyvän ruoan saamiseksi on se, että muistaa pakastekalankin olevan oikeasti kalaa. Sen pitää antaa sulaa ennen valmistamista. Neliskanttisen köntin sisältä yleensä löytyy kohtuullisen ehjät seitifileet. Näitä fileitä voi käyttää kuin mitä tahansa muitakin kalafileitä.

Sitruunaseitiä ja kikhernepataa

  • 400 g pakasteseitiä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl valkopippurijauhetta
  • 1 suolaa.

Sulata seiti ja erottele irralliset kalapalat toisistaan. Nosta palat pieneen uunivuokaa vieri viereen. Ripottele päälle sitruunanmehu, oliiviöljy ja mausteet. Anna maustua puoli tuntia jääkaapissa. Kypsennä 225C/10 minuuttia uunissa.

Kikhernepata

  • 1 tlk kikherneitä
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 iso porkkana
  • 1 iso sipuli
  • chiliä maun mukaan
  • 2-3 dl kasvislientä
  • mustapippuria suolaa
  • öljyä paistamiseen.

Silppua porkkana, sipuli ja sellerin varret. Ruskista kevyesti öljyssä. Valuta ja huuhtele kikherneet. Lisää herneet pannulle, pyöräytä nopeasti ja lisää pippuri ja suola. Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Anna hautua kannen alla 40 minuuttia miedolla lämmöllä.