Paahtaja

Sorsanrintaa omenakastikkeessa ja paahdettua myskikurpitsaa

31.8.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Pumpum ja bangbang. Vesilintujen metsästys on tätä kirjoittaessa toista viikkoa meneillään. Mikäli et itse satu metsästystä harrastamaan. ovat kyseiset herkut hieman harvinaisempia ja vaikeammin toteutettavia. Kiitos tuttavieni, pääsin tänä syksynä kuitenkin itse osalliseksi saaliista, vieläpä ihan tuoreena.

eessa ja paahdettua myskikurpitsaa

Omat sorsani sain höyhenineen päivineen päivän riiputettuina. Tunnustan etten ole aiemmin käsitellyt riistalintuja näin alusta lähtien, höyhenien kynimistä en siksi edes yrittänyt. Nylkeminen kuitenkin osoittautui helpoksi ja yllättävänkin nopeaksi toimenpiteeksi, vaikka ainoa kokemus aiheesta on parin vuoden takaisten kanien nylkeminen. Nylkemisestä eteenpäin riistalinnun käsittely etenee kuitenkin kuten muidenkin siivekkäiden kanssa.

Sorsaa valmistettaessa yleisin virhe tai harhaluulo lienee se, että liha kypsennetään ylikypsäksi. Menetelmä tietysti toimii jos tarkoituksena on paistaa sorsa kokonaisena. Jos teet kuten minä, eli valmistat pelkästään sorsan rintapalat – muuttuu tilanne täysin. Nopea ruskistus riittää vallan mainiosti. Sorsanrinta hautuu meheväksi foliossa sillä aikaa kun valmistat kastikkeen.

Lisukkeena tälle sorsanrinnalle toimii juuri nyt parhaimmassa sesongissaan oleva myskikurpitsa.

Sorsanrintaa omenakastikkeessa ja paahdettua myskikurpitsaa

Aterian valmistus kannattaa aloittaa myskikurpitsan käsittelystä. Ehdit valmistaa sorsan kastikkeineen kuritsan kypsyessä uunissa.

Sorsanrintaa omenakastikkeessa

  • 4 sorsanrintaa ilman nahkaa
  • 1 iso kiinteä omena
  • 1 punasipuli
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 1/2 dl ruokosokeria
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl riistafondia
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria.

Hiero sorsanrintoihin suolaa ja pippuria. Anna maustua 1-2 tuntia jääkaapissa. Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta. Kuumenna paistinpannu ja lisää 1 rkl voita. Ruskista sorsanrinnat molemmin puolin. Kääri ruskistetut sorsanrinnat folioon ja siirrä ne 100-asteiseen uuniin kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Poista omenasta siemenkota ja kuutioi se. Silppua sipuli. Lisää pannulle ruokosokeri ja 1 rkl voita. Anna sokerin hieman ruskistua. Lisää pannulle omenakuutiot ja silputtu sipuli. Anna omenan ja sipulin pehmetä ja ottaa hieman väriä pannulla. Lisää punaviini, persilja ja riistafondi. Anna punaviinin kiehua voimakkaasti niin että nestemäärä on on noin puolet alkuperäisestä. Tarkista suola.

Paahdettua myskikurpitsaa

  • 1 myskikurpitsa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa.

Halkaise myskikurppitsa. Poista sisällä oleva nöyhtä ja siemenet. Leikka myskikurpitsa lohkoiksi ja leikkaa sen jälkeen kuori irti. Kuutioi myskikurpitsa. Lisää öljy, sitruunanmehu ja suola. Sekoita. Paahda uunissa pehmeäksi 200C/30-40 minuuttia uunista riippuen.