Blogit 10.9.2013

Suklainen mascarpone-mantelikakku

Idea kakkuun tuli omasta jälkiruokasuosikistani, tiramisusta. Kyllä, te kaikki jotka kuvittelitte ettei Paahtaja osaa sokerileipomisen alkeita, olitte väärässä. Mutta – kuvitelkaa nyt ruma, kalju, tatuoitu, kotonaan virttyneitä bänsipaitoja pitävä keski-ikää lähestyvä mies koristelemassa täytekakkua…

Koristelu ja käyttöohjeet ovat amatöörejä varten.

…haluatteko todella tietää enempää? En aio sitä kertoa koska mitään kerrottavaa ei ole. Syynä ei ole se etten leipoisi tai tekisi kakkuja, ajoittain jopa päinvastoin. Suurin saavutukseni kakkujen estetiikan saralla on kuitenkin muutama vuosi sitten tekemäni piparkakkutalo (tai paremminkin linna), jonka vallihautaan sijoitin irtokarkkihyllystä ostettuja krokotiilejä, ja väitin jälkikasvulle kirkkain silmin sekalaisten irtokarkkien (jotka yritin kiinnittää koristeeksi linnanmuureihin) esittävän piparkakkukatapultin ammuksia ja piparkakku-ukkojen taistelussa irronneita ”palasia”…sen jälkeen en ole voinut mitään mielikuvalla joka silmieni eteen tulee nähdessäni jossain lehdessä kuvan huolitellusta piparkakkutalosta. Ja koska haluan pitää kiinni tästä muistosta, en kakkujani suuremmin koristele.

Idea kakkuun syntyi todellakin tiramisusta, eikä se periaatteessa nyt kauheasti edes eroa siitä. Keksit on korvattu suklaakääretortun pohjalla, jossa vehnäjauho on puolestaan korvattu mantelijauholla. Täyte puolestaan on perinteinen tiramisun täyte, paitsi että valkoviinin tilalla täytteessä on laimennettua limoncelloa ja hieman liivatetta. Yksinkertaista ja äärimmäisen hyvää.

Suklainen mascarpone-mantelikakku

Suklaakääretortun pohja

  • 4 munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  •  2tl leivinjauhetta
  • 3 rkl kaakaojauhetta.
  • ruokosokeria

Vaahdota munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi…mikäli tässä fuskaa, maistuu pohja kanamunalle. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sihtaa ne sokerivaahtoon pienissä erissä ja sekoita ne varovasti taikinaan. Levitä taikina tasaiseksi levyksi leivinpaperin päälle. Paista 200C/7-8 minuuttia. Ripottele ruokosokeria kakun päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Laita kakkulevyn päälle leivinpaperi ja toinen uuninpelti. Kumoa koko komeus ympäri ja poista aiemmin pohjalla ollut leivinpaperi. Tämän suhteen ei kannata viivytellä, muuten leivinpaperi tarttuu tiukasti pohjaan kiinni.

Täyte

  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl sokeria
  • 400 g mascarponea
  • 1 rkl lemoncelloa
  • 2 rkl vettä
  • 100 g tummaa suklaata rouhittuna
  • 3-4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 5 liivatelehteä.
  • vahvaa kahvia kostutukseen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkusiet pysyväksi vaahdoksi ja sekoita se aiempaan seokseen. Liota liivatelehtiä vajaa kymmenen minuuttia kylmässä vedessä ja purista niistä vesi pois. Kuumenna vesi ja sekoita siihen huolellisesti liivatelehdet ja lemoncello. Anna nesteen hieman jäähtyä ja sekoita se täytteen joukkoon erittäin huolellisesti.

Kakun kasaaminen

Leikkaa kakkupohjasta kaksi palaa irtokakkupohjan kehikon avulla. Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle ja kiristä sen ympärille irtokakkuvuoan kehikko. Kostuta pohja vahvalla kahvilla.

Levitä pohjan päälle puolet täytteestä ja 2/3 suklaarouheesta. Laita päälle toinen kakkulevyistä ja kostuta se. Levitä loput täytteestä päälle. Ripottele päälle loput suklaarouheesta ja sihtaa päälle reilu kerros kaakaojauhetta.

Peitä kakku ja anna sen jähmettyä yön yli jääkaapissa. Irrota kehikko seuraavana päivänä varovasti veitsen avulla.

Kommentit (1)

Voi nam, tätä täytyy kokeilla!! Kaikki suklaajutut niiin kolahtaa!

Voi nam, tätä täytyy kokeilla!! Kaikki suklaajutut niiin kolahtaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *