Blogit 18.9.2014

Tattipizza

Yksinkertainen on kaunista, poikkeusta sääntöön ei tee tämä suosikkini suolaisen leivonnan saralla – sienipizza tuoreista tateista. Hyvä ja Italialaiselle esikuvalleen uskollinen pizza ei tarvitse senttikaupalla täytteitä maistuakseen hyvältä. Maun salaisuus piileekin tarkkaan harkituissa ja laadukkaissa raaka-aineissa.

Pohjan salaisuus piilee hiivaleipä- ja durumvehnäjauhon sekoituksessa – taikinaan hyvä sitko ja hidas taikinan kohotus. Kastike makeista kirsikka- & aurokokuivatuista tomaateista. Täytteiksi riittääkin sitten sipuli ja marinoidut tatit – ja maltillisesti annosteltu parmesaani. Tattien marinointiin jokainen voi soveltaa makuaistiaan. Itse suosin kuitenkin valkosipulia, timjamia ja ripausta sitruunankuorta. Jälkimmäisen annostelussa kannattaa olla tarkkana, liika sitrusmaisuus vie helposti pääosan esittäjän roolin tateilta.

Mikäli et löytänyt sieniretkelläsi tatteja, ei mikään ei estä käyttämästä pizzassa esim. ryöpättyjä rouskuja.

Tattipizza

Ohjeella tulee kaksi ohutta paistokiven kokoista pyöreää pizzaa.

Pizzapohja

•    2 1/3 dl vettä (lämmintä)
•    1/2 ps kuivahiivaa
•    1/2 tl suolaa
•    3 rkl oliiviöljyä
•    1,5 dl hiivaleipäjauhoa
•    n. 3 dl durumvehnäjauhoa.

Sekoita lämpimään veteen hiiva, öljy ja suola. Lisää jauhot pienissä erissä, ja vaivaa taikinaan yleiskoneella hyvä sitko. Aikaa tähän menee muutama minuutti. Peittele taikinapallo jauhoilla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.

Tomaattikastike pizzalle

  • kourallinen makeita ja pieniä kirsikkatomaatteja
  • 10 aurinkokuivattua tomaatin siivua
  • 10 basilikan lehteä
  • 2 rkl aurikokuivattujen tomaattien lientä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria.

Soseuta ainekset tasaiseksi esim. tehosekoittimella. Anna maustua taikinan kohoamisen ajan jääkaapissa.

Paistetut ja marinoidut tatit

  • 5 dl tuoreita tatteja paloiteltuna
  • 1 dl tuoretta timjamia
  • 1/2 rkl raastettua sitruunan kuorta
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1+1 rkl oliiviöljyä
  • 1 mustapippuria
  • ripaus suolaa.

Ruskista tatit oliiviöljyssä. Jäähdytä ja sekoita tatit muihin aineksiin. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.

Ja se pizza…

  • kaikki aikaisemmat ainekset
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • tuoretta basilikaa
  • erittäin ohueksi leikattuja sipulirenkaita.

Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi ohutta pizzapohjaa. Levitä päälle tomaattikastike ja täytteet. Ripottele päälle parmesaaniraaste, mutta älä liioittele juuston määrässä. Parmesaanin ei ole tarkoitus peittää koko pizzaa. Paista 250C/7-10 minuuttia, riippuen uunin tehosta.