Paahtaja 3.2.2017

Uunipatonkia pinaattimuhennoksella

Arvatkaapa kuinka vaikeaa on keksiä nimeä tällaiselle ruoalle? Siis Paahdettua patonkia joka päällystetään pinaattimuhennoksella ja käytetään uunissa. Vähän kuin pizzaa mutta ei sinnepäinkään, dipattavaa pinaattimuhennosta jonka dippausväline on sen alla – tai siis lämmin voileipä mutta kaikkea muuta kuin perinteisillä täytteillä.

Uunipatonkia pinaattimuhennoksella

Ruoka, jonka nimen jokainen voi keksiä vaikka itse, on lähes täydellistä sormiruokaa rentoon illanviettoon, viikonlopun herkutteluun viinin tai oluen kanssa – tai sitten vain tuhdimmaksi iltapalaksi. Itse käytin valmistuksessa tuoretta patonkia, mikään ei estä käyttämästä vaikkapa useampaakin leipälaatua, tähän käy oikein mainiosti myös hieman kiuivahtaneet leivän kannikat.

Valmistukseen tarvitset uuninkestävän paistinpannun, piirakkavuoan tai jonkin muun reunallisen ja uuninkestävän astian.

Uunipatonkia pinaattimuhennoksella

  • 2/3 kaupan patongista
  • 1 rkl oliiviöljyä.

Leikkaa patonki noin kolme senttiä paksuiksi paloiksi (siis niin että ne pysyvät annospalan kokoisina). Täytä paistinpannu tms. leivällä mahdollisimman tiivisti. Pirskottele päälle olliviöljyä. Paahda uunissa 250C/5 minuuttia, eli kunnes pinta rapeutuu.

  • 250 g leikattua pinaattia (pakastettua tai tuoretta)
  • 150 creme fraichea (tai vastaavaa vegaanista kaurapohjaisena)
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • (halutessasi voit lisätä myös 2-3 rkl esim. parmesaania raastettuna).

Kuullota valkosipulia oliiviöljyssä (varo kuitenkin ruskistamasta), lisää pinaatti yhdessä suolan ja pippurin kanssa. Anna pinaatin pehmetä. Lisää creme fraiche ja sekoita. Anna muhennoksen hautua kannen alla 10 minuuttia.

Levitä pinaattimuhennos paahdettujen patongin palojen päälle (ja mahdollinen parmesaani. Paista uunissa 225C/15 minuuttia.

  • 1/2 punttia basilikaa
  • n. 1,5 dl kalamata-oliiveja
  • 1 rkl kapriksia.

Levitä basilika, oliivit ja kaprikset pinaattimuhennoksen päälle heti uunista ottamisen jälkeen.

Syöminen tapahtuu helpoiten syömällä sormilla suoraan pannusta, patonginpalat kun ovat jo valmiiksi kätevinä annospaloina. Jos haluat, voit tietysti kattaa jokaiselle myös oman lautasen – välttämätöntä se ei tämän ruokalajin yhteydessä kuitenkaan ole.