Blogit 14.12.2014

Vaalea joululimppu

Joulu, tapahtuma joka on vain kerran vuodessa…onneksi. Itseni vakavasti ottavana ruokaharrastajana koko joulukuu kun uhkaa dramaattisesti työllä ja tuskalla toteutetun laihdutuskuurin tuloksia.

Olen useana peräkkäisenä jouluna tuonut joulupöytääni ruokia ja makuja ronskilla kädellä suomalaisittain eksoottisista maista. Tänä jouluna ajattelin palata perinteisiin ja laatia joulumenuun tuttujen makujen ympärille. Kotimaisia juureksia, hirveä, kalojen eri muunnelmia ja tottakai itse tehtyä leipää.

Vaikka olenkin enemmän tumman limpun ystävä- tein tällä kertaa kuitenkin vaaleaa, koska se mahdollistaa monipuolisemman mausteiden käytön. Poikkeuksena tavallisiin joululimppujen ohjeisiin, ei mausteiden määriä tarvitsekaan tässä ohjeessa tuplata jos haluat niiden oikeasti maistuvankin.

Vaalea joululimppu (2 kpl)

  • 250 g maitorahkaa
  • 2,5 dl punaista maitoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 rkl pomeranssin kuorta
  • 2 tl kuminaa
  • 2 tl anista
  • 2 tl fenkolia
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita.

Voiteluun:

  • 1/2 dl siirappia
  • 1 rkl voita
  • 1/2 dl vettä.

Kuumenna maito n. 70-asteiseksi. Sekoita joukkoon maitorahka, kuivat mausteet ja siirappi, sekä tämän jälkeen kuivahiiva. Sekoita joukkoon ruisjauho ja alusta sitten vehnäjauho taikinaan 2-3 erässä. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja vaivaa pari minuuttia yleiskoneella.

Peitä kulho liinalla ja anna sen kohota uunissa n. 50-asteessa 30-34 minuuttia (termostaatti ei oikeasti päästä uunia niin kuumaksi, todellinen lämpö on. n. 40C)…saman asian ajaa myös lämpimän takan vierusta yms. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää limppua jauhotetulla alustalla. Peitä limput liinalla ja anna niiden kohota vajaa tunti. Paista uunin alatasolla 175C/40 minuuttia. Voitele paistamisen aikana pariin otteeseen vesi-siirappi-voin seoksella.

Mikäli limput eivät mene suoraan tarjottavaksi, pidä limppuja pyyhkeeseen käärittynä yön yli – voit pakastaa ne sen jälkeen…kuten ruisleipäkin, limppujen rakenteelle tekee pieni kuivahtaminen pelkästään hyvää.