Blogit 21.2.2014

Vadelmabrowniesit

Browniesit, leipomukset joille on vaikea keksiä suomalaista nimeä, ovat reilun sata vuotta sitten Yhdysvalloissa keksitty keksin ja kakun välimuoto. Suomeen tämä amerikan herkku rantautui laajemmassa mittakaavassa noin sata vuotta keksimisensä jälkeen…

…ensimmäiset browniesit (aprikoosi-saksanpähkinä) valmistettiin tiettävästi 1900-luvun alussa Chigagossa Palmers House-hotellissa. Alkuperäisen reseptin mukaan valmistettuja browniesejä on edelleenkin tarjolla samassa paikassa, joka sinänsä on kohtuullisen kunnioitusta herättävä saavutus.

Browniesien teko on yksinkertaista, käytännössä kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Keittiötä ei tarvitse kummemmin sotkea, valmistukseen riittää yksi ainoa kattila ja paistamiseen vapaavalintainen pelti.

Alla olevaa ohjetta voi hyvin muokata omaan makuun, vadelmia ei ole pakko käyttää, ne voi hyvin korvata muillakin marjoilla – tai olla korvaamatta ja lisätä sekaan pähkinää, kuivattuja hedelmiä tai jotain muuta hyvää. Itse suosin myös suolaisen ja makean yhdistelmää browniesejä valmistettaessa…aprikoosit ja suolapähkinät, savustetut mantelit ja omena…vain mielikuvitus on rajana.

Vadelmabrowniesit

  • 200 g voita
  • 300 g todella tummaa suklaata (esim. esim.Varlhona Abinao 85%)
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl palmusokeria (voit korvata sen myös fariinisokerilla)
  • 5 munaa
  • 2 dl luomu vehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl vaniljasokeria
  • 200 g pakastevadelmia.

Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä. Lisää sokeri lämpimään massaan ja sekoita huolellisesti. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa sekaan kanamunat sekaan yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne suklaaseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Lisää lopulta vadelmat ja sekoita.

Kaada taikina n. 25*40 cm kokoiselle pellille (tai puolet uunipellistä). Levitä suurin piirtein tasaiseksi. Paista uunin alatasolla 180C/35 min.