Blogit

Väinönputkipastaa

4.5.2014 Teksti: Teijo Salonpää

Väinönputki on yksi raaka-aineista jotka ovat unohtuneet ja/tai poistuneet arkipäivän käytöstä historian saatossa. Väinönputki on aiemmin ollut erittäin yleinen vihanneksen tavoin käytetty kasvi- vanhimmat kirjallisetkin maininnat siitä ovat lähes tuhannen vuoden takaa.

Väinönputkipastaa ja karitsapullia tattikastikkeella

Entisvanhaan väinönputken kukkimattomia nuoria versoja käytettiin kuten parsaa nykyisin, ja sitä myöskin kuivattiin ja keitettiin hilloksi. Mikään ei estä tekemästä samoin nykyäänkin…mm. väinönputken lehdet soveltuvat käytettäväksi mausteena melkeinpä missä vain.

Muistettavaa on että väinönputki on rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella. Kuivattua väinönputken juuria ja lehtiä myydään kuitenkin luontaistuotekaupoissa, josta oman väinönputkenikin hankin.

Väinönputkipasta

  • 10 g kuivattuja väinönputken lehtiä
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • n. 2,5-3,5 dl durumvehnäjauhoa.

Murskaa väinönputken lehtien rakenne esim. morttelissa ja sekoita se kananmunien joukkoon. Lisää suola ja öljy. Ala lisäämään jauhoa puoeln desin erissä ja sekoita taikinaa samalla vaikka sormenpäillä. Lisää jauhoja ja vaivaa samalla niin että taikina ei tartu enää käsiin, ja se tuntuu jopa hieman kuivalta. Laita taikina pakastepussiin ja sen vetäytyä puolisen tuntia jääkaapissa.

Painele taikina litteäksi jauhotetulla pöydällä. Aja taikina pastakoneen läpi 7-ohuuteen. Anna levyjen kuivua kymmenisen minuuttia, ja leikkaa sen jälkeen nauhapastaksi. Keitä 2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.

Väinönputkipasta sopii hyvin lisukkeeksi esim. lammas- tai riistalihapullille.