Paahtaja 12.2.2017

Venäläinen lihapullakeitto

Tässä Venäjältä peräisin olevassa keitossa yhdistyvät lampaanjauhelihasta tehtyjen lihapullien mehevyys ja keitossa olevien juuresten herkullisuus. Lihapullat kypsennetään yhdessä juuresten kanssa, raaka-aineista tuleekin keittoon erittäin herkullinen liemi.

venalainen lihapullakeitto

Suomessa liemessä kypsennettäviä lihapulliaruokia ei juurikaan tunneta. Keski- Etelä ja Itä-Euroopassa liemessä kypsennettävät lihapullat ovat yhtä yleisiä mitä paistetutkin, silloin niitä kutsutaan yleisesti frikadellien nimellä. Olen itse muuten syönyt yhden herkullisimmista frikadelliaterioistani Tsekeissä, erään pienen teollisuuspaikkakunnan asemaravintolassa, paikassa jossa paikalliset turvakenkä- ja pikkuhiacetyöläiset kävivät lounaalla.

Venäläinen lihapullakeitto

Lihapullamassa kannattaa valmistaa hyvissä ajoin maustumaan. Jos haluat helpottaa varsinaista keiton valmistusta, voit tehdä sen jo edellisenä päivänä.

lihapullamassa karitsanjauhelihasta

  • 400 g karitsanjauhelihaa
  • 1/2 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 kuivunut paahtoleipä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl persiljaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Aja lihapullamassa tasaiseksi. Anna maustua vähintään kaksi tuntia jääkaapissa.

  • 1/2 juuriselleri
  • 3 perunaa
  • 1 iso porkkana
  • n. 10 sentin pätkä purjoa
  • 1 dl silputtua tilliä
  • 1/2 tl suolaa
  • vettä.

Kuori juuriselleri, porkkana ja perunat. Kuutioi juuriselleri, porkkana ja perunat. Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti (purjon sisällä voi olla hiekkaa), suikaloi purjo tämän jälkeen ohuiksi suikaleiksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan. Lisää vettä niin että kaikki ainekset peittyvät ja vesipinta on noin 2-3 senttiä ainesten yläpuolella. Kiehauta ainekset, ja….

…sitä ennen muotoile lihapullamassasta pieniä lihapullia. Lisää ne kiehuvaan liemeen lusikan avulla. Piennennä lämpöä aavistuksen etteivät lihapullat rikkoudu. Keitä 15-20 minuuttia, eli kunnes perunat ovat kypsiä.