Blogit 14.8.2014

Yrttilihapullat

Lihapullia tehdessä vain mielikuvitus on rajana. Innoituksen  näille pullille sain sheftalioista, Kyproslaisista lihapullien ja makkaran välimaastoon sijoittuvista crépineteistä.

Sheftaliat ovat ovat perinteisiä Kyproslaisia kuorettomia makkaroita. Valmistus tapahtuu periaatteessa samoin kuin muidenkin yrttisten lihapullien – poikkeuksena kuitenkin se, että ennen kypsennystä ne kääritään lampaan- tai naudan vatsaverkkoon. Tämä puhtaasta rasvasta koostuva kuori mehevöittää sheftalioiden jo ennestään rasvaisen rakenteen.

Valitettavasti Suomen päivittäistavarakaupoista on hieman haastavaa saada käsiinsä minkään eläimen vatsaverkkoa. Jostain pieneltä teurastamolta se ehkä saattaisi onnistuakin…tämän kertaisiin sheftalioita jäljitteleviin lihapulliini en sitä kuitenkaan edes yrittänyt saada hankittua. Lihapullien pyörittely oliiviöljyssä sai luvan riittää- ja se toikin palleroiden makuun mukavasti lisää mehevyyttä.

Yrttilihapullat

  • 300g lampaan jauhelihaa
  • 300g porsaan jauhelihaa
  • 1 keskikokoinen sipuli paloina
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2/3 punttia persiljaa
  • 1/3 puntti minttua
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • 1/2 dl vaaleita leivänmuruja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • oliiviöljyä lihapullien voiteluun..

Laita kaikki ainekset lihaa ja leivänmuruja lukuun ottamatta silppuriin. Aja ainekset karkeahkoksi tahnaksi. Yhdistä ainekset. Vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 5 minuutin ajan, eli kunnes lihan rakenne on täysyin rikkoontunut ja maustemassa on sekoittunut täysin lihaan.

Muotoile taikinasta kostutetuin käsin 5-10 cm pituisia ja soikion muotoisia palleroita. Kasta pallerot oliiviöljyyn. Kypsennä mahdollisimman kuumassa uunissa grillivastuksen alla 7-10 minuuttia. Käännä palleroita puolessavälissä kypsennystä. Voit hoitaa kypsennyksen myös grillissä tai avotulella.