Blogit

Paistettu kaurapuuro ja possunkylki

19.2.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Rapeaksi paistettu kaurapuuro ja rasvaa tihkuva siankylki on tuhtia retroruokaa. Sen voimalla jaksaa heilua päivän tukkimetsässä ilman että nälkä pääsee yllättämään. Jos tukkimetsään meno ei kuulu lähitulevaisuuden suunnitelmiin, voit pienentää annosta tai nauttia tätä vaikkapa reippaan ulkoilupäivän päälle. Takaan unen maistuvan viimeistään saunan jälkeen.

Niin oudolta kuin ruoka ehkä kuulostaakin, on paistetulla kaurapuurolla pitkät perinteet suomalaisen keittiön historiassa. Aikana kuokka ja kirves, tai poka- ja saha, tähteeksi jäänyt puuro säästettiin ja se käytettiin myöhemmin ruokien pohjana tai itsenäisenä ruokana. Italialaisten polenta on hyvä esimerkki samasta asiasta, maissipuuro oli alunperin Pohjois-Italiassa köyhien ruokaa- tähteeksi jäänyt puuro paistettiin ja syötiin tomaattikastikkeen kanssa…

…paljon ehti kuitenkin vettä virrata Po-joessa ennen kuin köyhien ruoasta tuli kaikkien maailman kulinaristien suosima ruokalaji. Hyvin paljon enemmän, mitä vettä virtasi Kemijoessa sinä aikana kun paistettu puuro unohdettiin suomalaisessa keittiössä. Olen itse useasti harmitellut ilmiötä joka näkyy liiankin useassa nykyisin muodissa olevassa ruokasuuntauksessa…me Suomalaiset emme osaa arvostaa juuriamme ja omia perinteitämme.

Nyt on kuitenkin vuorossa itse ruoka. Sama ruoka jota nautittiin savotoilla, heinäntekoaikana ja kartanoiden väentuvissa. Nykyaikanakin ruoka on edelleen herkullista. Puuron rapeus houkuttelee syömään tätä sormin- ja dippailemaan sen reunoja pannulle jääneeseen rasvaan…ja ottamaan vähän lisää.

Paistettu kaurapuuro ja possunkylki

Ohje on siirretty tekotapansa osalta nykyaikaan.

  • kaurapuuroa
  • siankylkeä
  • suolaa.

Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan. Kaada puuro kelmulla päällystettyyn vuokaan noin 2-3 sentin paksuiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä yön yli. Leikkaa se seuraavana päivänä lohkoihin.

Leikkaa siankylki ohuisiin, noin puolisenttiä paksuihin siivuihin. Suolaa siivut kevyesti ja anna niiden suolaantua huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Laita kylkisiivut kylmälle valurautapannulle. Lisää hiljalleen lämpöä niin että lihassa oleva rasvaa sulaa. Paista kylkisiivut rapeiksi molemmin puolin. Nosta siivut pois pannulta ja kääri ne folioon.

Kuumenna pannulla oleva rasva- se sama joka jäi siihen kun ruskistit kylkisiivut omassa rasvassaan (jos rasvaa on liikaa, voit kaataa osan pois). Paista jähmettyneet puuron palat rapeaksi molemmin puolin. Nauti.