Blogit

Pasta Puttanesca

4.10.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Puttanescan kastike on herkullinen ja yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas! Alkuperältään Napolista lähtöisin olevana se valmistetaan tomaateista, oliiveista,  kapriksesta, anjoviksesta, valkosipulista, chilistä, joskus sipulista- ja tuoreista yrteistä, persiljasta ja/tai oreganosta, joskus myös basilikasta…jotkut jättävät anjoviksen laittamatta, omasta mielestäni se siihen kuitenkin kuuluu olennaisena osana.

Pasta puttanesca- ilotytön pasta

Pasta puttanescan juttu ei ole kastikkeen ainesten määrässä vaan niiden maussa- kastikkeen tehtävä on (vain) maustaa pasta. Kastike onkin yhtä aikaa suolainen, tai oikeastaan erittäin suolainen, hieman kirpeä ja lievästi tulinen, ihan kuten hyvän…tai annetaanpa olla.

Pasta puttanescan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti, kuten kaikki italian tunneilla hereillä olleet tietävät, ilotytön pastaa, kirjaimellisesti ja sivistyneesti käännettynä. Nimen alkuperästä on lukematon määrä eri tarinoita, niin mielelläni kuin uskoisinkin romanttiseen tarinaan renesanssin aikaisesta ammatinharjoittajasta joka teki kastikkeellaan vaikutuksen paikalliseen mahtimieheen, pistän paukkuni wikipedian tarjoamaan versioon kastikkeen historiasta.

Ensimmäinen maininta kastikkeesta on 60-luvun alussa julkaistussa novellissa jonka nimi on niin pitkä ja vaikea etten osaa sitä kirjoittaa edes kopioimalla, sen jälkeen kastike niitti mainetta ja kunniaa yksinkertaisena pastakastikkeena. Kuitenkaan vuonna 1971 julkaistussa Italialaisen keittiön kuriositeetissä, Cuccihiaio d’argentossa ei ole mainintaa koko kastikkeesta. Eli jäljet johtavat sylttytehtaalle, eräs idoleistani voisi jopa todeta myytin olevan murrettu. Se että kastikkeen nimellä ei ole suurta ja mahtavaa menneisyyttä, ei tee kastiketta yhtään huonommaksi tai vähemmän autenttiseksi, jo pelkkää ainesosaluetteloa katsomalla voi päätellä kastiketta takuulla tehdyn niin kauan kuin tomaattia on käytetty saapasmaan keittiössä.

Pasta Puttanesca

Aloita kastikkeen valmistus yhtä aikaa kun laitat pastan kiehumaan. Kastike riittää n. 250 g (kypsentämätöntä) pastaa.

  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 tlk (sellainen  pieni litteä) anjovista
  •  2 dl oliiveja
  • 2 rkl kapriksia
  • 3 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 rkl tuoretta jalopenoa silppuna tai muuta chiliä oman maun mukaan, mutta kuitenkin niin että poltteen huomaa
  • tuoretta persiljaa tai oreganoa
  • mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä.

Kuumenna oliiviöljy, lisää anjovikset, ripaus mustapippuria, chili ja murskattu valkosipuli. Varo räiskyvää öljyä, anjovikset kun lähes sulavat öljyyn. Lisää kaprikset ja tomaattimurska, anna kiehahtaa. Hauduta kannen alla kunnes pasta on kypsää. Lisää ja sekoita kauhallinen pastan keitinvettä sekä oliivit ja puoli kourallista persiljaa tai oreganoa.

Jos haluat kastikkeesta riittoisan, sekoita kypsä pasta kastikkeen joukkoon. Kastike maustaa samalla myös pastan herkulliseksi.