Blogit

Perinteinen ja ei-niin-kauhean-perinteinen kaalilaatikko

18.11.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kaalilaatikko on yksi niistä ruoista joista opin pitämään vasta tehtyäni sitä ensimmäisen kerran itse. Ennen sitä kuuluisaa ensimmäistä kertaa, kaalilaatikko oli yksi niistä harvoista ruoista, joiden tuoksukin (lue: haju) oli itselleni liikaa.

Perinteinen kaalilaatikko

Oma kaalilaatikkoni on perinteitä noudattava, mutta käytän riisin tilalla aina ohrasuurimoita. Pidän ohran rakenteesta vain riisiä enemmän. Lisäksi käytän ohraa hieman enemmän mitä riisiä on tapana käyttää. Periaatteessa voisikin sanoa oman kaalilaatikkoni olevan nimenomaisesti perinteinen, ohraa kun on käytetty Suomessa huomattavasti pitempään kuin riisiä.

Mutta on kaalilaatikollani synkempikin salaisuus, pidän nimittäin sen makumaailman säätämisestä huomattavasti voimakkaammaksi valkosipulilla, chilillä ja/tai chipotlella ja savustetulla paprikalla. Kuulostaako oudolta? Kieltämättä sitä se onkin, mutta juttu toimii.

Savuisuus pääsee oikeuksiinsa etenkin käytettäessä rasvaista lihaa, tai korvattaessa liha kokonaan pintopavuilla. Kuulostaako vielä oudommalta? Kieltämättä vähän, mutta mikäli tiedät miltä hyvä ja pitkään haudutettu ja pintopavuista tehty papupata maistuu, olet lähellä tätä ei-niin-kauhean-perinteistä kaalilaatikon versiota.

Perinteinen ja ei-niin-kauhean-perinteinen kaalilaatikko

  • 1 kg valkokaalia
  • 400 g sian/naudan/lampaanjauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 punttia tuoretta persiljaa
  • 2 dl ohrasuurimoita
  • n. 7 dl lihalientä
  • nokare voita
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 1 tl suolaa.

Keitä ohrasuurimoita lihaliemessä 15 minuuttia (oikea keittoaika 20 minuuttia) – mikäli kaikki neste ei imeydy ohrasuurimoihin, ÄLÄ kaada sitä pois. Silppua sipuli, ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa ja lisää lopuksi silputtu valkosipuli ja persilja. Silppua kaali suikaleiksi. Pehmitä kaalisilppua isossa pannussa (jossa on tilkka vettä pohjalla) niin että se hieman pehmenee. Sekoita kaikki ainekset uunivuoassa keskenään- myös ohran keitinliemi.

Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175C/120 min.

Jos teet kaalilaatikkosi ei-niin-perinteisellä versiolla, tarvitset lisäksi vielä nämä ainesosat:

  • 3 kynttä valksopulia (kyllä, aikaisemman lisäksi)
  • 2 rkl savustettua paprikajauhetta
  • 1-2 kuivattua chipotlea murskattuna
  • 3 dl kypsiä pintopapuja mikäli et halua käyttää lihaa.

Lisää ainekset jauhelihan sekaan sen ruskistamisen loppuvaiheessa. Valmista kaalilaatikko aiemmin kuvatun mukaisesti.