Blogit

Perinteinen makkarakastike

25.9.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Perinteinen makkarakastike on nostalgia- ja kotiruokien klassikoita. Vai kuka 60-luvun lopun ja 80-luvun alun välissä syntyneistä ja kerrostaloissa eläneistä voi väittää, ettei vieläkin muistaisi miltä ruskistettu vehnäjauhokastike tuoksuu rappukäytävässä? Tuoksuun yhdistyi vielä naapurista leijaleva läskisoosin- ja ylikiehuneiden perunoiden aromi…

…romantisoinko mielestänne turhaan, vai onko aika pelkästään kullannut muistot? Ei kait sellaista ruokaa voi edes romantisoimatta, joka antaa kasvot kolmen vuosikymmenen työlaisten ruokakulttuurille, ollen samalla edelleenkin yleinen –  ja jopa suosittu arkiruoka. Nykyisenkaltainen suomalainen ruokamakkarahan kehiteltiin suurten ikäluokkien vyöryessä maalta kaupunkeihin, tarvittiin edullinen, kaloripitoinen, monikäyttöinen ja helposti valmistettava ruoka-aines.

Mikäli tarkkoja ollaan, makkarakastike oli (ja on edelleen) vanhan ja yksinkertaisen jauhokastikkeen muunnelma. Maaseudulla ja kaupinkien työväestön keskuudessa oli jo pitkään tunnettu perunoiden kanssa tarjottava suurus– tai pelkkä kastike. Kyse oli sulatetussa ihrassa- tai voissa ruskistetuilla vehnäjauhoilla suurustetusta, veteen valmistetusta kastikkeesta jota tarjottiin keitettyjen perunoiden kanssa. Kun ajat paranivat, kastike oli pohjana meidän tuntemallemme makkara- ja jauhelihakastikkeelle, perinteiselle sellaiselle. Harvassa kodissa (puhumattakaan laitoskeittiöistä) näitä enää valmistetaan esikuvansa mukaisesti, valmiskastikkeet, terveysvalistus ja kaloreiden laskeminen on saattanut tällaiset ruuat vähemmistöön josta niiden on hankala enää noustakaan.

Hyvän makkarakastikkeen salaisuus piilee luonnollisesti reilussa rasvan käytössä, mutta myös haudutuksessa. Perinteisesti kastiketta haudutetaan 45-60 minuuttia – eli se aika mikä menee perunoiden kuorimiseen, kiehumiseen, muusiksi tekemiseen ja pöydän kattamiseen. Hauduttamisen vaikutus makuun kannattaa pitää mielessä myös kastikkeen maistelussa, ensimmäisen viidentoista minuutin aikana kastike maistuu lähinnä vehnäjauholta, sen jälkeen maku alkaa kuitenkin hiljalleen muuttumaan. Suola kannattaakin tarkistaa vasta puolen tunnin haudutuksen jälkeen.

Perinteinen makkarakastike

  • 400-500 g jauhoista makkaraa paloiteltuna
  • 1 sipuli silputtuna
  • 1 rkl voita
  • suolaa
  • pippuria.

Ruskista makkara voissa ja lisää sipuli. Anna myös sipulin ruskistua, mutta varo polttamasta. Makkaran täytyy olla erittäin hyvin ruskistettua, ei kuitenkaan palanutta – se kun antaa kastikkeelle sille omiasen maum Lisää mausteet ja siirrä ainekset kattilaan.

  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 2 tl sinappia
  • 5-8 dl vettä.

 Lisää voi kuumalla pannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoita suurusta koko ajan ja anna sen ruskistua kunnolla, värin pitää olla maitosuklaata vastaavaa. Lisää vesi erissä ja sekoita koko ajan…tämä on tärkeää paakkujen muodostumisen välttämiseksi. Kastike kannattaa suurustaa hieman aiottua löysemmäksi koska se kiehuu vielä makkaroiden kanssa hieman kasaan. Kaada kastike makkaroiden sekaan, sekoita joukkoon sinappi ja anna hautua 45-60 minuuttia. Lisää vettä mikäli kastike sakenee liikaa. Muista tarkistaa myös suola.

Tarjoa lisäkkeenä perunamuusia ja etikkapunajuuria.