Blogit

Possunkyljyksiä osterikastikkeessa

29.7.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kun minä olin nuori poika, äitini sanoi minulle, ettei kyljyksistä saa jäädä lautaselle kuin luu…elettiin kultaisen kahdeksankymmentäluvun alkua, radiossa soi Jamppa Tuominen ja kerrostalojen rappukäytävissä tuoksui ruskeakastike. Possunkyljykset olivat perinteistä sunnuntairuokaa, siis sellaista joka arvostettiin korkeammalle kuin tavallinen ruoka. En kyllä jaksa muistaa mitä se arkiruoka sitten oli, makkarakeittoa, paistettua haukea…niin ja maitopurkkeja pidettiin sellaisissa omituisissa muovikoreissa, noin neljän ikäisenä tiputin 24 väriliitua sellaisessa olleeseen maitopurkkiin…

possunkyljyksiä osterikasttikkeessa

…mutta joo. Tarkoitus ei ollut muistella menneitä ja aikoja jolloin ketsuppi ja mustapippuri edustivat uutta ja ihmeellistä kokeilevaa keittiötä. Kyse oli possunkyljyksistä. Olen itse aina hieman vierastanut kyseistä raaka-ainetta- syynä voi olla lapsuusmuistot ja pinttynyt ennakkokäsitykseni ettei possunkyljyksistä voi tehdä mitään omille makunystyröilleni sopivaa. Tässä olen tietysti ollut väärässä, olen syönyt taivaallisen hyviä kyljyksiä ainakin Japanissa, Kreikassa, Kamputseassa ja Brasiliassa. Kaikissa näissä paikoissa (lukuun ottamatta Brasiliaa) kyljyksillä ei ollut mitään tekemistä Suomalaisen retroversion kanssa.

Brasiliassa syömiini kyljyksiin liittyy muuten hauska tarina joka ei liity millään tavalla jutun reseptiin…olin muutama vuosi sitten pitkällä työreissulla Brasiliassa. Muutaman viikon maassa olon jälkeen koti-ikävä ja reissun pituus alkoi painamaan mieltä matalaksi- paikallinen kollega päätti sitten empaattisena miehenä piristää kaukana kotoa olevaa gringoa, ja vei minut syömään omasta mielestään eksoottiseen ravintolaan josta hänen omien sanojensa mukaan sai ruokaa mitä ei muualta saa…kyse oli Saksalaisesta ravintolasta jossa eteeni kannettiin tismalleen suomalaista  vastaava kyljysannos, jopa perunamuusi oli paakkuineen esikuvansa mukainen.

Tämän kertainen reseptini kertoo kuitenkin kyljysannoksesta jonka söin pari vuotta sitten Japanissa. Annos ei ole autenttinen Japanilaista keittiötä noudattava, siitä huolimatta se on kuitenkin herkullinen jota uskaltaa helppoutensa takia tarjota myös vieraille.

Possunkyljyksiä osterikastikkeessa

  • 4 possunkyljystä
  • 1 dl vettä
  • 3 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1/2 dl osterikastiketta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl ruoko- tai palmusokeria
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 1 rkl kuivattua chiliä rouheena – tai maun mukaan.

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Marinoi kyljyksia yön yli jääkaapissa. Laita kyljykset uunivuokaan ja kaada marinadi kyljysten päälle. Kypsennä 175C/60-75 min. foliolla peitettynä. Tarjoa wokattujen vihannesten ja nuudelin tai riisin kanssa.