Blogit

Punajuuri-härkäpapupihvit

6.1.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Voiko ilman lihaa tehdä hyviä pihvejä? Voiko pihvejä ylipäänsä tehdä ilman lihaa? Itselläni on kuukausi aikaa selvittää asia, olen nimittäin koko tammikuun Vegaanihaasteella. Haasteen juoni on yksinkertainen, kokonainen kuukausi ilman eläinkunnan tuotteita…luit ihan oikein. Kyllä ja ihan aikuisten oikeasti.

punajuuri-härkäpapupihvit

Hyvä pihvi on aina ollut itselleni The Juttu, siitäkin huolimatta etten syö sitä kuin keskimäärin pari kertaa vuodessa. Tirisevä entrecotee, keskeltä raaka, reunoilta aavistuksen rapsakka, pihvin kylkeen rosmariinivoi ja aurajuustoperunat tai hyvä juurespyree kermaan tehtynä…

Tunnustan, olen tehnyt kasvispihvejä, enkä ole oikeasti niin vertatihkuva lihansyöjä kuin voisi kuvitella. Viime vuosina punaisen lihan syöntini on hiipunut pariin kertaan viikossa, arkisin kahden miehen taloudessa syödään yhden aikuisen ja teini-ikäisen toimesta yleensä kanaa ja kasvista, viikonloppuisin kalaa ja lammasta. Ostan vuosittain kokonaisen elukan, parina viime vuotena raakapaloitellun lampaan, sitä ennen poron. Karitsani ovat viettäneet lyhyen, mutta todennäköisesti kohtuullisen onnellisen elämänsä Perämeren saaristossa puolivillinä suorittamassa saariston maisemointia.

Tältä pohjalta siis lähdetään, niin ja totuuden nimissä on tunnustettava, että tein jo alkuviikosta sieni-härkispihvejä. Pihvit olivat periaatteessa ihan ookoo, mutta ennen kuin niiden salaisuutta avaan lukijolleni, täytyy reseptiä vielä hieman hioa.

Punajuuri-härkäpapupihvit

  • 3 dl kuivattuja härkäpapuja
  • 1 dl kuivattuja kikherneitä

Liota härkäpapuja ja kikherneitä yön yli vedessä. Valuta pavut ja herneet, keitä niitä 30 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä.

  • kypsät kikherneet ja härkäpavut
  • 1-1,5 dl mantelimaitoa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2-3 sentin pätkä tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl soijajauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl jeeraa
  • 1 rkl kurkumaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl suolaa.

Laita kaikki ainekset (mantelimaidosta puolet) tehosekoittimeen. Aja seos tasaiseksi, lisää loput nesteestä mikäli seos ei lähde sekoittumaan kunnolla…jos tehosekoittimen käydessä seos jää siis reunoille eikä lähde terän mukana sekoittumaan.

  • 4 isoa (raakaa) punajuurta

Kuori ja raasta punajuuret. Raastetta pitäisi olla noin 5-6 dl. Sekoita punajuuriraaste pihvimassaan.

Muotoile massasta käsin tai muotin avulla pihvejä öljytyn leivinpaperin päälle. Pihvien paksuudesta riippuen massasta tulee 1-2 pellillistä.

Ohuille, 1-2 paksuille pihveille riittä paistoajaksi 20min./200C. Itse tein kuitenkin pihveistä noin 3-4 sentin paksuisia ja paistoin niitä 200C/40 min. Molemmissa paistamisen vaihtoehdoissa, käännä pihvit kun paistoajasta on kulunut 3/4. Tee kääntäminen kuitenkin varovasti, pihvit hajoavat siinä vaiheessa helposti.

Anna pihvien jäähtyä. Pihvit kiinteytyvät vielä jäähtyessään.

 

Kommentit (8)

Käytin raakoja. Voisin oikeastaan lisätä tuon ohjeeseenkin :).

Se tärkein: miltä nämä maistuivat?

…no hyviltä, erittäin hyviltä :). Enhän muuten reseptiä olisi julkaissutkaan :).

Tämä menee muuten testiin :).

Härkäpapujen kanssa epäonnistui pahasti, keittäessä niistä tuli pelkkää litkua 😀 Arvaanko oikein, että 30 min keittoaika kattilassa tulisi olla hyvin miedolla lämmöllä (hellan nuppi väännettynä ykköselle tai kakkoselle)?

Omituista. En itse edes ajatellut keittoa- keitin siis ihan normaalisti 1/3 teholla kannen alla. Samassa kattilassa oli härkäpapuja ja kikherneitä. Jälkimmäiset jäivät hieman koviksi, mikä on toisaalta pihvien rakenteelle vain hyväksi.

Käytitkö raakoja vai kypsiä punajuuria?

Käytin raakoja. Voisin oikeastaan lisätä tuon ohjeeseenkin :).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *