Blogit

Punajuuri-vuohenjuustopizza

31.12.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Mitä hyvää voisi tehdä uudeksivuoden juhlintaan tai siitä toupumiseen? No pizzaa tietysti! Ja toisin kuin voisi kuvitella, on punajuuri loistava valinta pizzan täytteeksi…nopeasti marinoituna ja vuohenjuustolla maustettuna sen aromit pääsevät hienosti esille.

punajuurivuohenjuustopizza

Punajuuripizzan valmistus kannattaa aloittaa punajuuren marinoinnilla. Valtavasti aikaa se ei vaadi, mutta kuitenkin hieman enemmän kuin pizzataikinan kohotus. Pizzan voit sitten tehdä ilman juustoakin – ja jos käytät juustoa, ei sen määrässä kannata liioitella. Vuohenjuuston on tarkoitus olla pizza mauste, ei varsinainen täyte.

Punajuuri-vuohenjuustopizza

  • 2 keskikoista punajuurta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl tuoretta timjamia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä.

Lisäksi täytteeksi, ei kuitenkaan marinoitavaksi:

  • vuohenjuustoa
  • oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia.

Kuori punajuuri ja siivuta se mahdollisimman ohueksi. Silppua valkosipuli ja timjami. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna marinoitua 1-2 tuntia.

Pizzapohja (2 kpl)

  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 3 rkl öljyä
  • 1 dl durumvehnäjauhoa
  • 1 dl hiivaleipäjauhoa
  • 1 dl tavallisia vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa.

Lämmitä vesi n. 42-asteeseen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja kuivahiiva. Lisää durumjauhot. Sekoita yleiskoneella voimakkaasti parin minuutin ajan. Lisää hiivaleipä- ja vehnäjauho ja vaivaa kimmoisaksi palloksi. Jauhota taikinapallo ja laita se kulhossa ja liinalla peitettynä uuniin 40C:lle kiertoilmalla. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

Kaulitse taikinasta hyvin jauhotetulla pöydällä kaksi ohutta pizzapohjaa. Sivele niiden pinta kevyesti oliiviöljyllä. Levitä punajuurisiivut pohjien päälle. Paista uunissa pizzakiven päällä 275-300C/6-8 minuuttia (riippuen uunista). Ole tarkkana pizza palaa tavallista helpommin.

Ripottele juuri uunista otetun pizzan päälle hieman vuohenjuustoa ja tuoretta timjamia.

Ruokajuomaksi sopii hyvin tumma ale-olut – tai vaihtoehtoisesti hieman tanniininen punaviini.