Blogit

Puuro on pop!

23.2.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kuulin huhuja että puuro on tullut muotiin ja yksi trendikkäimmistä ruoista tällä hetkellä. Mutta, miten sellainen voi tulla muotiin joka on ollut aina muodissa? Puuro on terveellistä, edullista ja hyvää. Kaiken lisäksi kyse on todellisesta perinneruoasta joka on pysynyt elinvoimaisena nykypäivään asti.

siemenpuuro

Kaura- ja ruispuuron hitaat hiilihydraatit luovuttavat energiaa koko aamupäivän- sen voimalla jaksaakin hyvin lounaaseen. Iltapalapuuro puolestaan takaa nukahtamisen. Vatsa sopivasti täynnä Nukkumatin kohtaaminen ainakin itselläni on todennäköisempää kuin syömättä jääneen iltapalan jälkeen. Iltapalaksi nautittu puuro toimii myös kiireisen työ- ja arkielämän sankarin tankkauksena, mikäli tiedät jo illalla ettet ehdi syömään aamupalaa. Konsti joka kuulostaa oudolta, mutta joka myös toimii – syödäänhän Etelä-Euroopassakin päivän raskain ateria myöhään illalla.

Kauppoihin on viime aikoina tullut useitakin puurosekoituksia joissa perinteisten hiutaleiden joukossa on mm. siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Keksintö on mielestäni erinomainen, perinteiseen puuroon saa mukavaa vaihtelua ja myös sen ravintosisältö nousee entistäkin paremmaksi. Samalla se on tuonut puuron sellaisten ihmisten tietoisuuten, jotka eivät välttämättä muuten puuron keitosta innostuisi.

Mutta, kuten kaikessa muussakin, itse tekemällä saa vielä parempaa. Perinteisiä puuroa voikin hyvin täydentää oman maun mukaisilla siemenillä ja pähkinöillä. Samalla voit säätää puuron rakennetta – esimerkiksi pitkään haudutettu kaurapuuro saa uusia ulottuvuuksia lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa sekaan esimerkiksi kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä. Eri yhdistelmiä kannattaakin kokeilla rohkeasti. Savustetut mantelit toimivat ruishiutalepuurossa-  kurpitsan- ja auringonkukansiemenet kaurapuurossa. Myös kuivattuja hedelmiä kannattaa kokeilla pieneksi pilkottuna.

Entä paljonko sattumia laitetaan ja miten puuro tehdään? Perusreseptini on se, että 1/5 puurohiutaleista voi korvata kaikella muulla. Puuro valmistetaan muuten ihan kuin ennekin. Valmiin puuron päälle jokainen voi laittaakin täysin oman makunsa mukaan- riippuen siitä haluaaako syödä puuron siemenillä, vai siemenet puurolla.