Blogit

Ribollita – Italialainen kasviskeitto

18.2.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Ribollita on Italiasta lähtöisin oleva kasvisruoka, keiton ja muhennoksen ristisiitos, ruoka josta on yhtä monta reseptiä kuin tekijäänsäkin. Kaikille resepteille on yhteistä porkkana, sipuli, lehtikaali ja valkoiset pavut. Joissain on mukana myös varsiselleriä, tomaattia, valkosipulia ja sekalainen määrä ja valikoima yrttejä. Myös keiton suurustaminen kuivatulla leivällä kuuluu asiaan. Siis osassa resepteistä, joissain ohjeissa leipä jätetään kokonaan pois, tai leipä paahdetaan uunissa öljyn kanssa tai ilman…

Ribollita, Italialainen kasviskeitto

…kaikissa resepteissä yhteistä on kuitenkin keiton sakeus. Lientä keitossa ei juurikaan sitoutumattomana ole. Jos laitat keittoosi leipää, keiton puuromaisuus korostuu lisää- leipä kun imee liemen itseensä.

Ribollita on muuten keitto joka paranee lämmittäessä. Voitkin tehdä keiton jo edellisenä iltana ja antaa se makuuntua yön yli jääkaapissa. Syömättä jääneen keiton voi hyvin pakastaa annosrasioissa, tai lämmittää vielä kerran uudestaan…

Ribollita – Italialainen kasviskeitto

Jos haluat elävöittää keittoasi tuoreilla yrteillä, chilillä tai juureksilla – anna mennä vain! Ainoaa ja oikeaa ribollitan reseptiä ei ole olemassakaan.

  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 200 g lehtikaalia
  • 3 varsisellerin vartta
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2-3 dl kypsiä valkoisia papuja (tölkistä saa helpoiten, parhaimmat kuitenkin itse keittämällä)
  • 5 dl vettä
  • 1 rkl kasvis- tai kanttarellifondia
  • 1 tl pippuria
  • 1 tl suolaa
  • halutessasi, kuivahtanutta vaaleaa leipää.
  • 1+2 rkl oliiviöljyä.

Kuutioi porkkana selleri pieneksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja suikaloi lehtikaali. Murskaa valkosipuli. Kuullota kattilassa sipuli ja porkkanat kuumassa öljyssä, varo ruskistamasta. Lisää lehtikaali, selleri ja valkosipuli. Anna kaalin hieman pehmetä. Lisää  pavut ja sekoita. Lisää tomaattimurska ja vajaa tölkillinen vettä. Lisää myös suola, pippuri ja fondi. Kiehauta ja anna keiton kiehua 30 minuuttia. Lisää vettä mikäli keitto kuivuu liikaa. Lisää paloiteltu leipä mikäli haluat keitosta erittäin sakeaa…lisäsit leipää tai et, anna keiton hautua vielä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon 2 rkl oliiviöljyä.