Blogit

Savulohi-juurisellerikeitto

21.2.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Keittoja tulee itselläni tehtyä arkisin ihan liian harvoin. Ajattelen aina ettei hyvää keitto voi tehdä ilman lientä, ja liemen keittoon ei muka ole sitten aikaa. Tämä herkullinen ja nopea savulohikeitto ei jätä kuitenkaan selittelyille sijaa, ei ainakaan mikäli laiskuuden syynä on puuttuva liemi. Ja kohta kuulette salaisuuden…

savulohi-jurisellerikeitto

…keitto saa nimittäin makunsa savulohen nahasta. Nahka lisätään keittoon yhdessä kasvisten kanssa, kasvisten kypsyessä nahka maustaa keiton liemen herkulliseksi. Savulohi lisätään keittoon vasta kypsennyksen lopussa- tällä tavoin sen rakenne pysyy kaikkein parhaimpana.

Savulohi-juurisellerikeitto

  • 300 g nahallista savulohta
  • 1/2 juuriselleri
  • 10 sentin pätkä purjoa
  • 1/2 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl silputtua tilliä
  • 3 rkl silputtua persiljaa
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • nokare voita
  • vettä.

Paloittele savulohi (muista säästää nahka). Kuori ja kuutioi juuriselleri. Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti mahdollisesta hiekasta. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia, purjoa ja valkosipulia voissa muutaman minuutin ajan. Lisää juurisellerikuutiot, kalannahka, persilja ja tilli. Lisää vettä niin että ainekset peittyvät. Lisää myös suola ja pippuri. Keitä kunnes juuriselleri on kypsää. Lisää lopuksi paloiteltu savulohi. Hauduta kannen alla muutaman minuutin ajan, eli kunnes savulohi on lämmennyt.